Venyttely - tarvitaanko sitä?
Venyttely herättää monia kysymyksiä, kuten kannattaako treenin jälkeen venytellä ja milloin on paras olla venyttelemättä? Me selvitimme, lue lisää!
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Jossain tilanteissa venyttelyllä on tärkeä tehtävä, mutta joissain tilanteissa siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ennen kaikkea on tärkeää tietää, mitä venyttelyn erilaiset muodot, "dynaaminen" ja "staattinen venyttely", tarkoittavat.
DYNAAMINEN JA STAATTINEN VENYTTELY
Staattinen venyttely on useimmille tuttua kuntoilun jälkeen suoritettavaa venyttelyä. Siinä lihasta venytetään niin, että se pingottuu, ja asennossa pysytään esimerkiksi 10 sekuntia tai jopa useita minuutteja.
Dynaamisessa venyttelyssä liikutaan edestakaisin pingotetusta tilasta rentoon. Tästä venyttelyn muodosta käytetään usein nimitystä ”liikkuvuusharjoittelu”, vaikka kumpikin venyttelyn tyyppi edistää liikkuvuutta.
Milloin venyttelyä on syytä välttää?
Staattista venyttelyä tulee välttää ennen harjoitusta, jossa halutaan säilyttää lihasten räjähtävyys ja kimmoisuus, kuten intervalliharjoituksessa. Lihasta voi verrata kuminyöriin, joka on normaalitilassa hyvin joustava. Staattinen venyttely ennen treeniä venyttää lihasta ja siitä tulee veltto. Kuinkahan 60 metrin juokseminen mahdollisimman nopeasti onnistuisi, jos pohkeet olisivat veltot kuin venytetyt kuminyörit? Se tuskin sujuisi kovin nopeasti.
Jos sinulla on yliliikkuvuutta. Yliliikkuvuus tarkoittaa, että nivelet voivat joutua ääriasentoon. Yleisimmin polvet tai kyynärpäät voivat yliojentua niin, että nivelet ylittävät ”suoran käsivarren/polven” asennon ja taipuvat hieman taaksepäin. Ääriasentoa ei kannata tavoitella, sillä se voi olla suorastaan haitallinen. Siksi henkilön, jolla on yliliikkuvuutta, ei pidä venytellä näitä kehon osia säilyttääkseen nivelten kimmoisuuden.
Harjoittelukivun välttämiseksi. Tässä asiassa käytännössä kaikki tutkimukset osoittavat samaan suuntaan. Harjoituksen jälkeen venytteleminen ei vähennä kuntoilusta johtuvan kivun todennäköisyyttä. Venyttelyn sijasta kannattaa panostaa jäähdyttelyyn treenin lopussa, jotta keho saa paremmat edellytykset palautumiselle.
Kahden ensimmäisen päivän aikana lihaksen revähdyksen tai venähdyksen jälkeen. Tämän jälkeen venyttely voi olla hyvä apukeino kuntoutumisen nopeuttamiseksi.
Milloin pitää venytellä?
Staattisella venyttelyllä on oma tehtävänsä liikuntamuodoissa, joissa vaaditaan äärimmäistä liikkuvuutta (esim. baletti ja muut tanssin muodot). Vaikutus säilyy kuitenkin vain, jos venyttelee enemmän tai vähemmän joka päivä. Muutoin lihakset palaavat alkuperäiseen tilaansa.
Dynaamista venyttelyä voidaan käyttää lämmittelyssä lihasten ja nivelten pehmittämiseen ja kehon valmistelemiseen fyysistä rasitusta varten.
Joissain tapauksissa venyttely voi olla loukkaantumisen jälkeen tarpeen kuntoutuksessa. Silloin olet todennäköisesti käynyt fysioterapeutin tai vastaavan vastaanotolla ja saanut erityisiä harjoitteita. Luota niihin.
Monille venytteleminen on osa treeniä, joka tuntuu mukavalta ja on tapa rauhoittua. Tämä tunne on tärkeä. Useimmiten venytteleminen ei ole vaarallista, joten voit hyvin jatkaa sitä, jos haluat ja jos se tuntuu hyvältä.
NIINPÄ VASTAUS KYSYMYKSEEN, TARVITAANKO VENYTTELYÄ, ON ”SE RIIPPUU”.
Lue myös: Miksi liikkuvuusharjoittelu on hyväksi?