Vähemmän stressiä ja parempaa unta joogan avulla
Uusi tutkimus osoittaa stressioireiden vähenevän merkittävästi joogaa harrastavien keskuudessa.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Koetko olevasi stressaantunut? Alkavatko ajatuksesi harhailemaan, kun olet menossa nukkumaan? Ja eikö olekin tyypillistä, että nukkumaan mennessäsi alat ajattelemaan sitä, että sinun on saatava unen päästä kiinni? Koska tiedämme, että uni on elintärkeää, emme tarvitse asiantuntijoita kertomaan sitä meille. Miksi meille ei kerrottaisi mieluummin, mikä todella auttaisi nukahtamaan ja nukkumaan paremmin?
PAREMPI UNEN LAATU JA HUOMATTAVASTI VÄHEMMÄN STRESSIOIREITA JOOGAN AVULLA
Teimme tutkimuksen yhdessä lääkärin ja lääketieteellisen johtajan Tiril Elstadin kanssa Oslossa, johon osallistui 200 opiskelijaa. Halusimme tutkia, onko joogalla vaikutusta opiskelijoiden henkiseen stressiin ja tulokset ovat selvät:
Jooga auttaa vähentämään stressiä, parantamaan unen laatua sekä auttaa sinua myös nukkumaan sikeämmin. Ja kaikkein parasta; Vain 2 joogatuntia viikossa auttaa jo helpottamaan stressin oireita!
Tutkimukseen osallistuneilla stressioireet vähenivät merkittävästi.
He nukkuivat paremmin, eikä ainoastaan tutkimuksen aikana, vaan myös 3 kuukautta joogakurssin jälkeen.
Kurssin osallistujat jaettiin kahteen ryhmään; puolet harjoittelivat 2 joogaharjoitusta viikossa 12 viikon ajan HiYoga- joogakurssin avulla Oslossa, ja toinen puolisko osallistujista treenasi samalla tavalla kuin aiemminkin, mutta ei joogaa.
Joogakurssi koostui hengittämisestä ja meditaatiosta. Mittasimme stressin oireita ennen joogakurssin alkamista sekä kurssin jälkeen, 12 viikkoa myöhemmin. Lisäksi samat mittaukset tehtiin 24 viikkoa joogatuntien alkamisen jälkeen.
Tiesitkö?
ELIXIALLA on monipuolinen valikoima erilaisia joogatunteja, sekä ryhmäliikuntatuntivalikoimassa, että Online Training -tunteina. Osassa keskuksissamme on myös monipuolinen valikoima HiYoga-tunteja, joita ohjaavat kokeneet ja ammattitaitoiset joogaohjaajat.
Kuinka nukkua paremmin joogan avulla?
Joogalla on todistettu olevan rauhoittavia vaikutuksia sydämeen ja hermostoon. Kun sykkeesi laskee ja huolet ja murheet katoavat, pystyt myös nukkumaan paremmin.
Mutta minkä tyyppistä joogaa tulisi harjoitella, jotta saavuttaisit näitä hyötyjä? Ja onko sillä väliä, mihin aikaan harjoittaa joogaa?
Tutkimuksessamme ja muissa tutkimuksissa kerrotaan seuraavien keinojen auttavan sinua nukkumisessa:
Joogaharjoituksen laatu on tärkeämpää kuin harjoituksen pituus. Tämä tarkoittaa, että jos olet läsnä ja pystyt sulkemaan ajatuksesi muualle, jopa 15-20 minuutilla joogaa on jo hyödyllisiä vaikutuksia.
Erilaisten joogatuntien, esimerkiksi hengityksen ja meditaation yhdistelmät ovat hyviä; saat vaihtelua sekä hengitysharjoitukset tukevat myös muita joogaharjoituksia.
Yleensä on suositeltavaa tehdä joogatunteja joko aikaisin aamulla tai aikaisin iltapäivällä.
ALOITETAAN!
Kokeile Online Training -joogatuntejamme:
Gentle Flow: Yksinkertainen joogatunti, jossa tehdään perusharjoituksia, esimerkiksi venytyksiä istuma-asennossa, aurinkotervehdyksiä, tasapainoharjoituksia ja erilaisia makuuasentoja.
Ashanga Primary led: Ashtanga Yoga on dynaaminen joogamuoto, jossa harjoitellaan erilaisissa jooga-asennoissa. Tunti kehittää voimaa, kestävyyttä ja venyvyyttä.
Hengitysharjoitukset:
Intro to Breathing: Opi hyviä hengitystekniikoita, miten niitä tehdään ja mitä hyötyjä niillä voi saavuttaa. Tunnin ensimmäisessä osassa opit erilaisista tekniikoista ja toisessa osassa ohjaamme sinua pitkään, tietoiseen hengittämiseen.
Alternating breathing: ”Vuorosierainhengitys” on rauhoittava meditaatio, joka sopii esimerkiksi ilta-aikaan tehtäväksi. Tämä hengitystekniikka auttaa sinua tuntemaan olosi latautuneeksi, tasapainoiseksi ja voit myös huomata stressitasojen alenevan.
Meditaatiharjoitukset:
Less stress: Stressi voi olla osa jokapäiväistä elämäämme, mutta sen ei tarvitse ottaa meistä valtaa. Tämä meditaatiohetki auttaa sinua käsittelemään ja lievittämään stressiä. Hengitä ja rentouta kehosi ja mielesi tämän meditation avulla.
Sleep meditation: Stressi voi häiritä unta, varsinkin niinä kiireisimpinä päivinä. Unimeditaatio antaa sinulle syvän rentoutumisen, joten voit valmistautua hyviin yöuniin. Hyviä unia!
Lähde:https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21642850.2020.1843466 - Period for survey: 24. januar – 27. august 2017, published in «Health Psychology and Behavioral Medicine»