Fysioterapeutin parhaat vinkit kotitoimistoon
Vuosi 2020 muistetaan vuotena, jolloin istuit työpalaverin ajan vaatehuoneessa, sohvalla läppäri tyynyn päällä keikkuen, makkarin lattialla ja keittiön pöydän ääressä. Fysioterapeutti kertoo nyt, mitä kehosi on ehkä yrittänyt viestittää sinulle maaliskuusta lähtien.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Fysioterapeutit ja naprapaatit kertovat saaneensa valtavan määrän kyselyitä ihmisiltä, joilla on tyypillisiä, huonossa asennossa istumisesta johtuvia oireita: päänsärkyä, niska- ja hartiavaivoja, kipua selässä ja lonkissa. Moni miettii, miten kotitoimisto tulisi rakentaa ja miten työpäivä kotona kannattaisi suunnitella. Tässä muutama hyvä vinkki!
Mikä on optimaalisin paikka istua?
Kotitoimisto on rakennettu hyvin eri tavoin ja osin myös erittäin luovilla ratkaisuilla. Monellakaan meistä ei ole ylimääräisiä neliöitä sisustaa itselleen omaa toimistoa, mutta onko sille välttämättä tarvettakaan?
Kaikista paikoista löytyy omia haasteitaan, mutta yleisesti ottaen keittiön pöytä on paras paikka, sillä istuma-asento on silloin parempi kuin sohvalla, toteaa Dennis Schirmer, SATSin Rehab Manager.
Sohvalla istuttaessa selkä pyöristyy liikaa, mikä voi johtaa siihen, että leuka ja pää työntyvät eteenpäin. Tällaisessa asennossa niska rasittuu enemmän kuin jos istut suorassa.
Keittiön pöydän äärellä työskentelyn etuna on se, että käsivarret voivat levätä pöydällä. Asento on paras, kun kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa ja hartiat rentoina. Kun käsivarret lepäävät pöydällä, hartiat ovat rentoina, mikä vähentää hartiajännitystä. Jos huomaat lysähtäväsi keittiön tuolilla, laita tyyny alaselän tueksi. Tai vieläkin parempaa: nouse ylös ja pidä tauko.
TOINEN ISTUMA-ASENTO ON AINA PARAS
Mikään asento ei sinänsä ole vaarallinen. Olennaisinta on huomata, kuinka kauan istut yhdessä ja samassa asennossa. Juuri tästä syystä– niin työpaikalla kuin kotitoimistolla – toinen istuma-asento on aina paras.
Yritä siis vaihtaa istuma-asentoa usein. Työpaikalla luonnollisia taukoja tulee usein, kun siirryt kokoukseen ja sieltä takaisin työpisteelle, menet kahviautomaatille, seisot käytävällä juttelemassa työkavereiden kanssa ja käyt lounaalla. Nämä luonnolliset tauot katoavat, kun istut yksin kotitoimistolla, mutta myös kotona näille minitauoille pitäisi olla aikaa. Dennis Schirmer toteaa:
Jos sinulla on tapana istua pitkiä aikoja paikoillaan, laita hälytys enintään 45 minuutin välein ja pidä 5-10 tauko.
Ole kurinalainen
Toinen kotitoimiston haaste on työajan ja vapaa-ajan välisen rajan hämärtyminen. Aika moni meistä on varmaankin aloittanut työpäivän tietokoneella kylpytakki päällä? Aloita päivä samalla tavalla kuin lähtisit työpaikalle: käy suihkussa, pue päällesi, syö aamiainen, pese hampaat – näin aivot saavat viestin, että työpäivä voi alkaa. Tee joka päivälle selkeä aikataulu, jossa päätät, milloin työpäivä alkaa ja milloin se loppuu. Muista myös varata lounaalle puoli tuntia, jolloin et ole näytön ääressä.
Työpäivän päätteeksi sulje tietokone, jotta iltaisin ei tule houkutusta ”istua hetki tietokoneen ääressä”.
Perusvinkit
Vaihtele istuma-asentoa
Tuki käsivarsille
Pidä työpäivän aikana useita taukoja, mieluusti pieniä jumppa- ja venyttelyhetkiä
Pidä työaika- ja vapaa-aika selkeästi erillään.
Vinkkejä istuma-asentoon
Istu tuolilla siten, että jalkapohjat ovat lattiaa vasten
Reidet ovat pääosin tuolin päällä. Polven yläosasta reisi voi olla tuolin ulkopuolella, sillä se vähentää jalkojen turvotusta loppupäivästä
Tuolin istuinosan tulisi olla takaa korkeampi, ei edestä
Jalkojen turvotusta vähentää se, kun polvitaipeen ja istuimen välissä on noin nyrkin menevä rako.
Vinkkejä tietokoneen näytöstä
Pidä näyttö 50–70 cm:n etäisyydellä silmistä
Jos sinulla on erillinen näyttö, etkä käytä läppäriä, säädä näytön yläreuna silmien tasolle
Sijoita hiiri, näppäimistö ja muut välineet lähelle kehoa. Mitä kauempana ne ovat, sitä enemmän hartiat jännittyvät
Huolehdi, ettei näytön takana ole ikkunaa tai valaisinta
Huolehdi, ettei valoa heijastu näytön kautta
Jos käytät silmälaseja työpaikalla, käytä niitä myös kotitoimistolla. – Hyvä lähtökohta kotitoimistolle on työpaikalla olevan työpisteesi järjestelyt. Eli jos työskentelyasentosi on hyvä työpaikalla, pyri samaan myös kotona. Kehosi on näin tottunut työskentelyasentoon ja kestää kuormituksen hyvin.