Nukkumalla lisää älyä ja voimia
Kun nukut hyvin, keho palautuu. Huono uni voi aiheuttaa masennusta, diabetesta, ylipainoa sekä sydän- ja verisuonitauteja.
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi
Tutkijat alkavat ymmärtää unen merkitystä terveydelle entistä paremmin.
Sen pitäisi olla aivan luonnollista. Uni on perustarve ja suuri osa elämästämme kuluu nukkumiseen. Siitä huolimatta kuullaan hätähuuto jos toinenkin: teini-ikäiset eivät nuku, vaan istuvat yöt tietokoneella. Pienten lasten vanhemmat ovat romahtamaisillaan unen puutteen takia ja vanhuksien univaikeudet kasvavat.
– Ruotsin tilastokeskuksen mukaan univaikeuksista kärsivien määrä on kasvanut tasaisesti 1980-luvulta lähtien. Niistä kärsivät sekä miehet että naiset. Erityisesti 16-24-vuotiaat kertovat univaikeuksista ja että he nukkuvat liian vähän, sanoo Markus Jansson-Fröjmark, psykologi ja Örebron yliopiston dosentti. Hän on tutkinut 16-70-vuotiaiden ruotsalaisen unihäiriöitä.
Unen tarve vaihtelee. Keskimäärin se on 7-8 tuntia. Jotkut pärjäävät viidellä tunnilla, mutta toiset tarvitsevat kymmenen tunnin unet. Lapset ja nuoret tarvitsevat enemmän unta, koska he kasvavat. Unen tarve ja laatu vähenevät vanhemmiten
Aikaisemmin tutkijat ovat luulleet, että sairaudet ja mielenterveysongelmat lisäävät unihäiriöiden riskiä. Uusin tutkimus osoittaa asian olevan päinvastoin.
– Pitkäaikaiset unihäiriöt eivät aiheuta vain väsymistä ja tarkkaavaisuusongelmia, vaan myös loppuunpalamista, masennusta, diabetesta, ylipainoa sekä sydän- ja verisuonitauteja, sanoo Markus Jansson-Fröjmark.
– Emme tiedä vielä tarkasti mistä se johtuu. Kyseessä voi olla mikä vain psykologisten tekijöiden ja fysiologisten syiden, kuten aineenvaihdunnan häiriöiden, välillä.
Erityisen vakavia ovat syvän ja REM-unen häiriöt. Silloin kehon solut – eikä vähiten aivosolut - uusiutuvat. Uusiutuminen on kuin tietokoneen päivittäminen.
Muisti päivittyy ja päivällä oppimamme asiat työstyvät pysyviksi taidoiksi. Nukkuessasi oikeastaan viisastut.
– Tiedämme myös, että nukkuessa erittyy kasvuhormonia. Lasten ja nuorten on siksi kasvunsa ja kehittymisensä takia nukuttava kunnolla.
Terveyden kannalta unella on sairauksia ennaltaehkäisevä vaikutus.
– Hyvä uni vähentää tulehdusriskiä. Nukkumalla kunnolla voi esimerkiksi onnistua torjumaan tulossa olevan flunssan .
Ei ole vaarallista, jos yöuni jää vähälle silloin tällöin. Ongelmasta on kyse, jos unihäiriöt toistuvat ja kestävät pitkään
Huonon yöunen kierteeseen on helppo joutua. Nukahtaminen voi alkaa huolestuttaa jo päivällä. Niinpä nukkumaan mennään liian aikaisin, kun vielä ei väsytä. Se saa pyörimään sängyssä ja vilkuilemaan kelloa. Silloin on entistä vaikeampaa rauhoittua ja nukahtaa.
– Jos uniongelmat ovat jatkuneet kuukauden ajan tai pidempään, on haettava apua. Myös silloin, jos unen puutteen takia päivittäinen elämä vaikeutuu, kannattaa hakeutua asiantuntijan puheille, sanoo Markus Jansson-Fröjmark. Lääkkeet voivat auttaa vähän aikaa, mutta kokemukseni mukaan KKT-menetelmä on tehokkain.