Näin vältät vilustumisen
Se tapahtuu keskimäärin kolme kertaa vuodessa: flunssa iskee ja joudumme pitämään treenitauon, kaivautumaan peiton alle ja tyytymään tilanteeseen. Voihan se toki tuntua mukavalta ensimmäisenä päivänä, mutta toisena päivänä alkaa jo olla vähän tylsää ja kolmannesta päivästä seitsemänteen tuntuu todella turhauttavalta.
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi
Flunssaa vastaan ei ole olemassa rokotteita, koska sitä aiheuttavat sadat erilaiset virukset. Jos saisi rokotteen yhtä virusta vastaan, jäljelle jäisi useita muita, jotka voivat aiheuttaa tartunnan. Jos on jo sairastanut jonkin tietyn viruksen aiheuttaman taudin, juuri sille voi saada immuniteetin. Ikävä kyllä sekin suoja kestää yleensä vain noin puoli vuotta.
On siis vain kestettävä, kunnes flunssa paranee itsestään. Mitään lääkkeitäkään viruksen aiheuttamiin flunssatauteihin ei ole, sillä penisilliini ja muut antibiootit tehoavat vain bakteerien aiheuttamiin infektioihin. Siksi paras vinkki on yrittää parhaansa mukaan välttää koko tartunta.
Näin voit välttää tartunnan
1. Karoliinisen instituutin tutkimuksen mukaan fyysisesti aktiivisten riski sairastua flunssaan on 18 prosenttia pienempi kuin passiivisten. Istumatyötä tekevän on liikuttava hyvin aktiivisesti (pyöräiltävä, lenkkeiltävä tai jumpattava) tunnin päivässä ja kohtalaisen aktiivisesti (käveltävä koiran kanssa, imuroitava tai leikittävä lasten kanssa) kolme tuntia päivässä. SATS Online Training on ajankäytön puolesta tehokas tapa saada riittävästi liikuntaa – juuri silloin ja siellä kun sinulle parhaiten sopii.
2. Pyyhi kuntoilulaitteet salilla, ennen kuin käytät niitä. Virus voi elää useita tunteja elimistön ulkopuolella.
3. Pysyttele vähintään kahden metrin turvaetäisyydellä, jos huomaat, että joku on vilustunut. Jos olet ollut suorassa kosketuksessa useisiin ihmisiin, vältä sormiesi laittamista suuhun ja silmiin.
4. Pese kädet usein ja huolellisesti – vähintään 20 sekunnin ajan. Käsienpesua on hyvä täydentää käsidesillä, jota voit pitää mukana treenilaukussa.
5. Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Huolehdi siitä, että saat vähintään 200 milligrammaa C-vitamiinia joka päivä. Esimerkiksi punaisessa paprikassa, ruusunmarjasoseessa ja parsakaalissa on paljon vitamiineja.
6. Talven aikana tarvitsemme todennäköisesti myös D-vitamiinilisää ruokavalioon. Hyvä vinkki on ostaa D-vitamiinitippoja apteekista, samoja tippoja, joita annetaan lapsille.
7. Pyri välttämään pitkäaikaista stressiä, sillä se lisää infektioiden riskiä.
8. Yritä nukkua vähintään seitsemän tuntia yössä. Liian vähän nukkuvan vastustuskyky heikkenee, jolloin myös elimistön kyky toipua flunssasta huononee.
Punainen lamppu: Älä treenaa, jos sinulla on kuumetta tai jos kurkkusi on kipeä. Silloin saliharjoittelu on syytä vaihtaa rauhalliseen kävelyyn ulkona.
Keltainen lamppu: Jos olet vain vähän nuhainen, treenaa hieman tavallista rauhallisemmin. Ja pidä huolta, ettet tartuta muita – pidä etäisyyttä muihin!
Vihreä lamppu: Anna kehollesi yksi ylimääräinen päivä aikaa toipua, jos sinulla on ollut paha flunssa. Sitten voit treenata taas kunnolla!