Näin pääset eroon makeanhimosta
Ravitsemusneuvojana törmään usein asiakkaisiin, jotka taistelevat päivittäisen makeanhimon kanssa. Ensimmäiseksi selvitän, mitä asiakas syö. Kaava on sama lähes joka kerta. Seuraavassa on joitain makeanhimon syitä ja tietoja siitä, mitä sille voi tehdä.
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi
1. Jätä makeat pois ruokavaliosta
Lisätty sokeri tai makeutusaineet ruokavaliossa voivat saada tottumaan makeisiin ruokiin. Siksi kannattaa aina valita maustamattomia maitotuotteita ja makeuttamatonta leipää ja mysliä. Makeuttamattomat tuotteet voivat aluksi tuntua tylsiltä, mutta niiden makuun tottuu pian, ja makeutetut tuotteet alkavat tuntua äiteliltä.
2. Syö kuitupitoisia hiilihydraatteja
Ruokavalio, joka sisältää äärimmäisen vähän hiilihydraatteja, voi saada elimistön himoitsemaan sokeria. Glukoosi on elimistön ensisijainen energianlähde ja ihmiset on tarkoitettu syömään hiilihydraatteja. Elimistö pystyy jossain määrin muuntamaan aminohappoja (proteiinia) ja triglyseridejä (rasvoja) glukoosiksi, mutta äärimmäisen vähän hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota ei voi suositella useiden ihmiskehon toimintojen vuoksi. Ruokavalioon on hyvä sisällyttää tiettyjä hiilihydraattien lähteitä, kuten täysjyvätuotteita, juureksia, palkokasveja ja hedelmiä.
3. Nuku!
Unen puute aiheuttaa näläntunnetta ja nopeiden hiilihydraattien himoa. Väsyneenä elimistö haluaa helposti saatavilla olevaa energiaa ja sokeria sisältäviä ruokia. Pelkästään tämän tietäminen voi auttaa selviämään makeanhimosta paremmin huonosti nukutun yön jälkeen. Mieti, miten voisit nukkua paremmin. Voisitko alkaa rauhoittua aiemmin? Panna puhelimen ja tabletin pois? Pidentää sängyssä vietettävää aikaa, jos lapset herättävät yön aikana?
4. Liiku – joka päivä
Myös liikunnan puute voi lisätä makeanhimoa. Liiku säännöllisesti, niin verensokeri pysyy tasaisena. Liikunta saa myös haluamaan "oikeaa" ruokaa. Huolehdi siitä, että liikut jossain vaiheessa päivää niin, että syke kohoaa. Kaikki liikkuminen lasketaan – käytä portaita, kävele tehokkaasti ja tee taukojumppaa säännöllisesti päivän aikana.
5. Juo vettä, kahvia tai teetä
Elimistö saattaa antaa signaaleja nälästä, jos juo liian vähän vettä. Siksi kannattaa ensin juoda lasillinen vettä, ennen kuin antaa houkutuksille periksi. Veden voi myös maustaa kurkulla tai sitruunalla. Hiilihapotettu vesi voi tuntua mukavammalta kuin vesijohtovesi. Kuppi kahvia tai teetä voi myös riittää makeanhimon tyydyttämiseen.
6. Tee päätös etukäteen
Jos sinulle tarjotaan jatkuvasti jotain makeaa töissä, kotona tai ystävien luona, voi olla vaikea kieltäytyä aina. Sosiaalinen ympäristömme vaikuttaa meihin enemmän kuin uskoisi. Voi olla hyvä tehdä päätös etukäteen, esimerkiksi, että syö makeisia vain viikonloppuna ja kohtuullisesti. Silloin ei tarvitse päättää joka päivä, saako hemmotella itseään pullalla.
7. Pureskele purukumia!
Jos haluat ehdottomasti jotain makeaa, kokeile sokeritonta purukumia. Se kestää pitkään, se ei sisällä kaloreita ja on hyväksi hampaille!
8. Harjaa hampaat!
Eihän varmaan kukaan halua syödä jotain heti hampaiden harjaamisen jälkeen?
9. Syö jotain terveellistä
Ehkä olisi välipalan aika, jos on mennyt monta tuntia siitä, kun söit viimeksi? Välipalaksi on hyvä syödä esimerkiksi ruisleipää, juustoa ja kalkkunaleikkelettä tai kananmunaa. Myös hedelmä voi olla hyvä vaihtoehto. Henkilökohtainen suosikkini on greippi. Jonkin happaman syöminen voi ehkäistä makeanhimoa.
10. Tee jotain muuta
Ehkä olet yksinkertaisesti tottunut syömään makeisia ja tarvitset vain uuden tavan. Parhaiten huonosta tavasta pääsee eroon vaihtamalla sen johonkin parempaan. Jos söit viimeksi alle kaksi tuntia sitten, sinun ei todennäköisesti tarvitse syödä. Ehkä voisit syömisen sijaan soittaa ystävälle, soittaa jotain instrumenttia, siivota tai käydä kävelyllä?
Selvitä kokeilemalla, mikä toimii itselläsi parhaiten. Pystyt kyllä siihen!