FODMAP – IBS:n ruokavaliohoito
Olet ehkä kuullut termin FODMAP, muttet ehkä ole aivan varma, mitä ruokavaliohoito tarkoittaa ja kenelle se on tarkoitettu? Elixian ravitsemusneuvoja selvittää käsitettä, josta on apua noin 70 prosentille IBS-potilaista.
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi
Mikä IBS on?
Onko sinulla usein turvotusta vatsassa? Sinulla voi olla IBS (Irritable Bowel Syndrome) eli ärtyvän suolen oireyhtymä. Se on yksi yleisimmistä vatsasairauksista, ja sitä arvioidaan esiintyvän noin 10–15 prosentilla Suomen väestöstä. Oireita ovat mahakivut, turvotus, ripuli ja ummetus. Ärtyvän suolen oireyhtymään voi liittyä myös väsymystä, masennusta ja ahdistusta. IBS:n syytä ei vieläkään tunneta, mutta yhden teorian mukaan kyse on suolen bakteeriston epätasapainosta. Toinen selitys voisi olla stressi.
Ruokavaliohoito – FODMAP
IBS:n hoitoon tällä hetkellä suositeltava ruokavaliohoito on FODMAP. Se tarkoittaa, että ruokavaliosta suljetaan ensin pois kaikki imeytymättömiä hiilihydraatteja sisältävät elintarvikkeet ja palautetaan niitä sitten vähitellen takaisin ruokavalioon. Tarkoitus on selvittää, mihin elintarvikkeisiin maha reagoi. Ruokavaliohoito toteutetaan yhteistyössä IBS:ään erikoistuneen ravitsemusneuvojan kanssa, joka antaa luetteloita ruokavaliosta pois jätettävistä ja siihen takaisin palautettavista elintarvikkeista.
FODMAP on ryhmä sellaisia hiilihydraatteja, jotka hajoavat ohutsuolessa epätäydellisesti ja kulkeutuvat edelleen paksusuoleen. FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi vehnä, ohra, ruis, omena, sipuli, valkosipuli, purjosipuli, maa-artisokka, parsa, punajuuri, pavut ja linssit. FODMAP-hiilihydraatit eivät aiheuta IBS:ää, mutta niiden vähentäminen ruokavaliosta vähentää oireita. FODMAP-hiilihydraatit lisäävät nestettä suolistossa ja suolistobakteerien hiilihydraattien hajottamisesta aiheutuvaa kaasunmuodostusta.
Yleisiä ruokavalioneuvoja IBS:n yhteydessä
FODMAP-hiilihydraattien vähentämisen lisäksi IBS-potilaiden on suositeltavaa syödä säännöllisesti, juoda vettä aterioiden välillä, ei aterian yhteydessä, ja painottaa ruokavaliossa liukoisia kuituja, jotka suoli pystyy hajottamaan. Tällaisia kuituja on hedelmissä, vihanneksissa ja kaurassa. IBS-potilaan on myös syytä käyttää kohtuullisesti kofeiinia, alkoholia, polyoleja sisältäviä makeutusaineita ja hiilihappojuomia.
IBS ja gluteeni
FODMAPilla ei ole mitään tekemistä gluteenin kanssa. FODMAP on ryhmä hiilihydraatteja ja gluteeni on proteiini. Niitä esiintyy samoissa elintarvikkeissa, kuten vehnästä tehdyssä pastassa ja leivässä. Jos on herkkä vehnälle, mutta kyse EI ole vehnäallergiasta eikä keliakiasta (gluteeni-intoleranssi), vatsa reagoi todennäköisesti frukto-oligosakkarideihin, ei gluteeniin. Tuoreessa norjalaistutkimuksessa havaittiin, että IBS-potilaat, jotka ilmoittivat olevansa herkkiä gluteenille, voivat gluteenia saadessaan paremmin kuin ne potilaat, jotka jättivät gluteenin pois ruokavaliostaan. Parempia tuloksia saatiin sen sijaan silloin, kun FODMAP-hiilihydraatit poistettiin ruokavaliosta (1).
Diagnoosi tärkeä
Jos sinulla on vatsavaivoja tai muita oireita, joiden epäilet johtuvan IBS:stä, asia on syytä selvityttää terveyskeskuksessa. Ensin on tärkeää sulkea pois keliakia, vehnäallergia tai mahdolliset muut vastaavia oireita aiheuttavat sairaudet. Jos sinulla on pahoja vatsavaivoja, älä jätä FODMAP-hiilihydraatteja pois ruokavaliosta omin päin. FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät elintarvikkeet ovat usein ravinteikkaita, eikä niitä pidä jättää pois ruokavaliosta, ellei IBS:ää ole todettu – eikä ilman ravitsemusneuvojan apua.