Näistä syistä liikunta on välttämätöntä aivojen terveydelle
Aivot ovat kehomme tärkein elin. Ne säätelevät ihmisen luonnetta, muistia, älyä ja tunteita. Aivot tekevät sinusta juuri sinut, ja siksi niistä kannattaa pitää huolta! Tutkimusten mukaan liikunta vaikuttaa aivoihin ja tekee sinusta fiksumman ja onnellisemman muun muassa ehkäisemällä masennusta ja kroonisia kipuja.
Kategoria
Hyvinvointi
Monet urheilevat pysyäkseen kunnossa, tunteakseen olonsa hyväksi, vahvistaakseen kehoaan ja ehkäistäkseen väsymistä. On helppo unohtaa, että liikunta auttaa myös aivoja, tuota monimutkaista ja kehittynyttä elintä, joka on todellinen mysteeri useimmille meistä.
Tutkimukset ovat nimittäin todistaneet kerta toisensa jälkeen, että kaikenlaisella liikunnalla on aivoihin myönteinen vaikutus.
Näin liikunta vaikuttaa aivoihin
Illinoisin yliopiston tutkijat ovat useissa tutkimuksissa havainneet, että liikunta lisää aivojen valkeaa ainetta, jota pitkin hermosignaalit kulkevat. Näin liikunta kiihdyttää aivotoimintaa. Aiheesta kirjoitetaan muun muassa vuonna 2014 julkaistussa artikkelissa Physical Activity and Cardiorespiratory Fitness Are Beneficial for White Matter in Low-Fit Older Adults.
Liikunta kiihdyttää aivosolujen tuotantoa sekä verenkiertoa, minkä lisäksi aivot erittävät onnellisuushormoneja. Siksi aivojen kemialliset muutokset kohottavat mielialaa ja aiheuttavat hyvänolontunnetta, minkä ansiosta myös itseluottamus, itsehillintä ja stressinsietokyky kasvavat.
Treenaaminen myös parantaa analyyttisiä kykyjä ja muistia, eli se lisää älykkyyttä ja ongelmanratkaisukykyä. Tämä johtuu muun muassa siitä, että lihasten aktivoituessa verenkierrosta poistuu stressin aikana erittyviä aineita – jotka voivat olla haitallisia aivoille.
– Jopa maltillinen liikunta saa olon tuntumaan hyvältä jälkeenpäin, mutta lisää terveydellisiä hyötyjä saadaan korkeasykkeisestä liikunnasta. Kestävyysharjoittelulla on nimittäin suurin henkinen vaikutus, sanoo Atle Arntzen, SATS:n PT-vastaava.
Liikunnan toinen myönteinen vaikutus on, että se kasvattaa hippokampusta, oppimiseen ja muistiin liitettyä elintä, joka yleensä kutistuu iän myötä. Liikunta yksinkertaisesti auttaa pitämään aivot nuorina. Tanskan terveysviraston laatima raportti Sygdomsbyrden i Danmark vuodelta 2015 ja 2016 osoittaa, että liikunta voi ehkäistä erilaisia sairauksia, esimerkiksi dementiaa ja Parkinsonin tautia.
Treeniä keholle ja mielelle
On selvää, että voidaksesi hyvin myös aivojesi tulee olla kunnossa. Opinionin ELIXIAlle tekemässä Health & Happiness -tutkimuksessa* tarkasteltiin muun muassa liikunnan määrää, fyysistä kuntoa sekä sitä, kuinka onnellisiksi ihmiset tunsivat itsensä.
– ELIXIAn jäsenet tuntevat itsensä onnellisemmiksi, hyvinvoivemmiksi ja arvostetummiksi kuin muu väestö, sanoo Opinionin Senior Advisor Ola Gaute Aas Askheim.
Tutkimus osoittaa, että ELIXIAn jäsenet pystyvät vastaamaan arjen haasteisiin paremmin kuin sellaiset henkilöt, jotka eivät urheile. Jäsenet sanovat muun muassa tulevansa hyvin toimeen työkavereidensa kanssa, tuntevansa itsensä virkeiksi ja yksinkertaisesti hallitsevansa useimmat elämän osa-alueet.
Ei ole mitenkään outoa, että kuntokeskuksen jäsenet ovat muita motivoituneempia treenaamaan – kun hyvä liikuntarutiini on saavutettu, sitä on helpompi ylläpitää. ELIXIAlle on tärkeää, että jäsenet saavat kannustusta ja ohjausta ja että yhdessä liikkuminen on hauskaa. Ei siis ole mikään yllätys, että jäsentemme mukaan kuntokeskustemme ohjaajat ja ryhmäliikuntatunnit lisäävät treenimotivaatiota entisestään.
Liikunnassa ei nimittäin ole kyse painosta. Tavoitteena on pysyä kunnossa ja tuntea olonsa hyväksi, jolloin mikään ei tunnu painavan kehoa tai mieltä. Näin sekä keho että aivot toimivat, kuten niiden kuuluu ja pysyvät vahvoina – vuosi toisensa jälkeen.
ELIXIA on Pohjoismaiden suurin liikuntakeskusketju. Meillä on vahva visio siitä, miten suuri merkitys toiminnallamme on jäsentemme terveyteen ja elämänlaatuun sekä koko yhteiskuntaan.
Haluamme tehdä pohjoismaalaisista terveempiä ja onnellisempia!
*Health & Happiness Survey 2018 -tutkimus tehtiin helmi- ja maaliskuun aikana vuonna 2018. Liikuntaa ja terveyttä käsitteleviin kysymyksiin vastasi yhteensä 4 000 yli 18-vuotiasta norjalaista, ruotsalaista, tanskalaista ja suomalaista sekä yhteensä 2 000 ELIXIA- ja SATS -keskusten jäsentä Norjasta, Ruotsista ja Suomesta.