Uusi vuosi, uudet tavoitteet? Pidä yllä motivaatiota vaihtoehtoisella treenillä!
Oletko jo asettanut tavoitteen vuodelle 2018 ja treenaamisellesi? Silloin et ole ainoa. Oletko laatinut suunnitelman, jota aiot noudattaa saavuttaaksesi tavoitteesi? Et ole silloinkaan ainoa. Suosittelemme kuitenkin poikkeamaan toisinaan suunnitelmasta, sillä se voi olla ratkaiseva tekijä motivaation ja suunnitelman toteuttamisen kannalta.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Uusi vuosi on helppo aloittaa sata lasissa. Motivaatio on huipussaan ja lähdet innoissasi kohti tulevia tavoitteitasi ja tulevaa vuotta. Siksi aloitat kovaa, täsmälleen suunnitelman mukaan, mutta ajan mittaan treeniohjelma alkaa tuntua tylsältä. Et ehkä saa tuloksia yhtä nopeasti kuin odotit, ja tavoite alkaa yhtäkkiä tuntua kovin kaukaiselta haaveelta. Silloin voisi olla hyvä lisätä ohjelmaan jokin vaihtoehtoinen treeni.
Harjoituksen myötä taidot kehittyvät, ja jos haluat oppia juoksemaan 5 km, juuri sitä täytyy myös suurimmaksi osaksi treenata. Sitä vastoin et voi koskaan kehittyä hyväksi viiden kilometrin juoksijaksi, jos kyllästyt juoksemiseen tai loukkaannut. Silloin vaihtoehtotreeni on paikallaan. Sillä ei ole suurta merkitystä, miten lisäät sen treeniohjelmaasi, tärkeintä on, että uskallat tehdä sen.
Yksi vaihtoehto voi olla korvata yksi tai useampi treeni viikossa jollain täysin erilaisella tietyksi ajanjaksoksi. Vaihtoehdoksi kannattaa valita esimerkiksi jotain, mikä on mielestäsi kivaa. Toinen vaihtoehto on lisätä ohjelmaan muita treenilajeja vaihtelun vuoksi ja siksi, että ne auttavat saavuttamaan lopullisen tavoitteen. Joskus voi myös olla hyvä rikkoa kaava täysin viikoksi tai pariksi, jotta alkuperäinen ohjelma alkaa taas tuntua mielekkäältä.
Monet luulevat virheellisesti, ettei vaihtoehtoisesta treenaamisesta ole mitään hyötyä alkuperäistä tavoitetta ajatellen. Jotkut luulevat treeniohjelman muuttamisen jopa heikentävän mahdollisuuksia saavuttaa tavoite. Se ei pidä lainkaan paikkaansa. Jossain tapauksissa vaihtoehtoinen treeni voi itse asiassa parantaa tuloksia, mahdollistaa sen, että voit treenata kovempaa useammin viikon aikana ja välttää vammat.
Yhden tai useamman treenin vaihtaminen tietyn ajanjakson ajaksi joksikin sellaiseksi, mitä teet ihan vain huviksesi, on varsin helppoa, koska toivon mukaan tiedät, mikä on mielestäsi hauskaa. Vaikeaa vaihtoehdon valitsemisessa on ehkä sen varmistaminen, että siitä on tavoitteen saavuttamisen kannalta muutakin hyötyä kuin vain se, että se auttaa pitämään motivaatiota yllä. Siksi annamme tässä muutaman vinkin siitä, mitä voit tehdä tavoitteesi pohjalta.
OLETKO JUOKSIJA TAI OLET ASETTANUT JUOKSEMISEEN LIITTYVÄT TAVOITTEEN?
Kokeile Cyclingin lisäämistä treeniohjelmaasi. Sydän saa harjoitusta aivan samalla tavalla kuin juostessa, mutta jaksat pitempään, koska pyöräileminen ei ole yhtä rasittavaa keholle. Lyhyillä intervallitreeneillä pyörällä suurella kuormituksella voit myös kehittää itsestäsi vahvemman mäkijuoksijan.
Voimaharjoittelu on toinen harjoitusmuoto, joka voi olla hyvä yhdistää juoksutreeneihin. Monet juoksijat jättävät voimaharjoittelun pois harjoittelustaan, koska eivät näe siitä olevan hyötyä tai koska eivät halua ”kehonsa tuntuvan raskaalta”. Voimaharjoittelu on uskomattoman tärkeää, jotta voi juosta läpi koko elämänsä ilman vammoja. Vartalon täytyy olla vahva ja vakaa, jotta se kestää juoksutreenit, ja siinä voimaharjoittelu auttaa. Jos se on mahdollista, kannattaa kokeilla myös vesijuoksua. Se voi olla jännittävä kokemus.
OLETKO PYÖRÄILIJÄ TAI OLET ASETTANUT PYÖRÄILYYN LIITTYVÄN TAVOITTEEN?
Ui. Pyöräileminen rasittaa jalkoja, ja muutaman kovan pyörätreenin jälkeen olo voi helposti tuntua raskaalta ja väsyneeltä. Uiminen rasittaa jalkoja hyvin vähän, mutta on hyväksi kunnolle (sydämelle ja keuhkoille). Uiminen kehittää myös lihasvoimaa ylävartalossa, mitä monet pyöräilijät eivät pidä tärkeänä. Älä jää kiinni vain yhteen uintilajiin, vaan vaihtele esimerkiksi rintauintia, kroolia ja selkäuintia.
Uskalla lisätä treeniohjelmaasi myös voimaharjoittelua painottaen ylävartaloa. Pyöräilijät keskittyvät yleensä alavartaloon (takamukseen ja jalkoihin) jaksaakseen polkea kovempaa, ja silloin he unohtavat usein ylävartalon (vatsan, selän ja käsivarret). Vatsa on osoittautunut useiden pyöräilijöiden heikoksi lenkiksi, joka voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa selkävaivoja. Tämä johtuu siitä, että selkä voi alkaa taipua sivusuunnassa sen sijaan, että välittäisi voimaa alaspäin, tai siitä, että alaselkä ylirasittuu, jos keskivartalon lihakset eivät pysty pitämään lantiota paikallaan. Siksi pyöräilijöiden kannattaa ehdottomasti panostaa myös ylävartaloon.
OLETKO UIMARI TAI OLET ASETTAUT UINTIIN LIITTYVÄN TAVOITTEEN?
Uinti on kuntoilu- ja tekniikkalaji, joten uimarille on hyötyä myös juoksemisesta, pyöräilemisestä, hiihtämisestä ja muista kuntoa parantavista urheilulajeista. Jos haluat valita vain yhden vaihtoehdon, ohjelmaan kannattaa lisätä jokin treenimuoto, johon liittyy ponnistus- ja iskutreeniä, koska uinnista puuttuvat kokonaan luustoa vahvistavat elementit. Olkapäihin liittyvät vammat ovat yleisiä uinnissa, joten ylävartalon voimaharjoittelu on äärimmäisen tärkeää niiden välttämiseksi. Hyvä liikkuvuus on myös erittäin tärkeää, joten treeniohjelmaan kannattaa lisätä myös jokin liikkuvuustreeni tai joogaa.
Yhteenvetona voidaan todeta, että kaikkien on hyvä lisätä voimaharjoittelua treeniohjelmaansa tavoitteista ja urheilulajista huolimatta. Jos harrastat pääasiassa kuntourheilua, voit hyvällä omallatunnolla harrastaa jotain muutakin kuntoilulajia, kuin sitä, jota yleensä harrastat. Kaikesta sydäntä ja keuhkoja kuormittavasta liikunnasta on sinulle hyötyä.
TÄRKEÄÄ ON USKALTAA TREENATA MONIPUOLISESTI – SE VAIKUTTAA POSITIIVISESDTI SEKÄ SYDÄMEEN ETTÄ AIVOIHIN!
Haluatko päästä parempaan kuntoon? Täältä löydät kaikki treenivaihtoehtomme, kun haluat treenata kestävyyttä.