Näin valitset oikeanlaiset juoksuvaatteet talvella
Pidätkö ulkona juoksemisesta, mutta et ole aivan varma siitä, mitä materiaaleja pitäisi valita, kun ulkona on kylmää, märkää ja kalseaa? Lue oppaamme ja vedä juoksukengät jalkaan! Hyviä juoksutreenejä voi tehdä myös talvella, kunhan materiaalit on valittu oikein.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Kesällä voi juosta lähes missä vaatteissa tahansa, eikä siitä todennäköisesti ole muita seurauksia kuin korkeintaan joitain hiertymiä. Talvella kaikki on toisin. Silloin vaatetus voi olla ratkaiseva tekijä seuraavissa asioissa:
tuleeko yleensäkään lähdettyä juoksulenkille
tuntuuko olo raskaalta ja kankealta
alkaako palella
saatko hiertymiä
henkesi pelastajana (pimeällä).
Kuva: Casall MITÄ TALVEN JUOKSUVAATTEIDEN VALITSEMISESSA TULISI OTTAA HUOMIOON?
Tärkeintä on, että vaatteet istuvat hyvin, mutta sen lisäksi niiden täytyy myös hengittää, jotta iho pysyy mahdollisimman kuivana. Talvella lämpötila on alhaisempi kuin kesällä, joten jos hiki ei pääse haihtumaan tehokkaasti, vaatteet saattavat kastua tarpeettomasti, jolloin voi tulla kylmä. Esimerkiksi puuvillan kaltaiset materiaalit on syytä unohtaa kokonaan, sillä niiltä puuttuu tämä ominaisuus. Monet unohtavat, että myös alusvaatteiden on oltava funktionaalisesta materiaalista tehtyjä.
Lue myös: 5 vinkkiä sadesäällä juoksemiseen
type: embedded-entry-inline id: a7251df0-d42d-4937-b49d-cee5fe91be46
Elintärkeää on myös se, että vaatteissa on heijastimia. Monet urheiluvaatteiden valmistajat ovat alkaneet lisätä valmistamiinsa talviulkoiluvaatteisiin heijastimia, mutta joissain tapauksissa ne voisivat toimia paremminkin. Jos haluat itse varustaa vaatteesi heijastimilla, voit ostaa tekstiileille tarkoitettua heijastinspraytä. Toinen hyvä tuote on viime vuosina markkinoille tulleet käsinauhat, joissa on valodiodeja. Niitä on saatavilla erilaisia, esimerkiksi sellaisia, jotka voi kiinnittää käsivarren, vyötärön tai jalan ympärille ja jotka palavat jatkuvasti tai vilkkuvat koko lenkin ajan. 2C Safety LED -urheilukäsinauha on malli, joka löytyy täältä. Sen ansiosta muut jalankulkijat ja pyöräilijät, joilla ei ole yhtä voimakkaita valoja, jotka valaisivat heijastimesi, kuin autoilla, näkevät sinut pimeässä.
TALVIJUOKSUUN HYVIN SOPIVAT MATERIAALIT
Merinovilla – Merinovillalla on useita hyviä ominaisuuksia. Se paitsi hengittää, se myös lämmittää kosteana ja märkänäkin. Se on myös luonnostaan bakteereita torjuvaa, joten hienhajusta ei tarvitse huolehtia, ja vaatetta voi käyttää pari kertaa, ennen kuin se täytyy pestä. Merinovilla ei kutita ja sitä voi hyvin käyttää alusvaatteissa eli lähinnä ihoa. Huomaa, että monet valmistajat mainostavat tuotteidensa olevan merinovillaa, mutta kun asian tarkistaa tuotelapusta, saakin huomata, että merinovillaa on vain 50 % tai jopa sitäkin vähemmän. Valmistusmateriaalit kannattaa siis aina tarkistaa tuotelapusta.
Synteettiset materiaalit polyamidi ja polyesteri – Myös näitä materiaaleja voi käyttää sekä alusvaatteissa että toisessa kerroksessa (alusvaatteiden päällä), sillä ne kuivuvat nopeasti ja siirtävät kosteutta hyvin. Nämä materiaalit eivät ole yhtä lämpimiä kuin merinovilla, mutta kuivuvat nopeammin. Näistä materiaaleista tehdyillä vaatteilla on taipumuksena alkaa haista nopeasti, joten ne kannattaa pestä 60 asteessa, jotta bakteerit kuolevat. Näin siitä huolimatta, että pesulapussa neuvotaan pesemään 40 asteessa. Tällöin vaatteissa olevat logot lähtevät pois, sillä useimmiten juuri ne eivät kestä pesua 60 asteessa.
GORE-TEX Active – Tämä materiaali sopii erinomaisesti uloimmaksi kerrokseksi, sillä se pitää sekä vettä että tuulta ja on hyvin hengittävää. Active on kevyt, pehmeä ja joustava materiaali, mikä tekee siitä tehdyistä vaatteista hyvin mukavia. Tämän materiaalin taustalla oleva teknologia on hyvin kehittynyttä. Lisätietoja siitä on täällä. Huomaa, että GORE-TEX-materiaaleja on useita erilaisia, joista kaikki eivät sovellu juoksemiseen.
MITEN HIERTYMÄT VOI VÄLTTÄÄ?
Istuvuus on tärkeää, etenkin silloin, jos on tarkoitus olla ulkona pitkään. Hyvä lähtökohta on katsoa saumoja. Vältä saumoja, jotka eivät ole kiinni ommeltuja. Yleinen virhe on juosta voimaharjoitteluun tarkoitetuissa leggingseissä ja topeissa. Saumoissa ja istuvuudessa on eroja, vaikkei sitä uskoisi. Nykyään käytetään myös liimattuja saumoja, joissa ei käytetä lainkaan lankaa, jotta hiertymien riski saadaan minimoitua ja mukavuutta parannettua. Tällaisten vaatteiden peseminen on tosin hieman hankalampaa, koska ne eivät kestä korkeita lämpötiloja eivätkä kuivauskaapissa kuivaamista, joten tällaisten vaatteiden pesuohjeita kannattaa noudattaa tarkasti.
ÄLÄ ANNA VARUSTEIDEN ESTÄÄ SINUA JUOKSEMASTA, VAAN ANNA NIIDEN AUTTAA. TALVELLA TULEE OLTUA PALJON SISÄTILOISSA, JOTEN KÄY ULKONA JUOKSULENKILLÄ AINA TILAISUUDEN TULLEN. SE TEKEE HYVÄÄ KEHOLLE!
Lue myös: Kestävyysharjoittelun suuropas