Älä anna vammojen hidastaa lenkkeilyäsi!
Juokseminen voi olla todella ihanaa, mutta jos tunnet kipua jossain, juokseminen saattaa tuntua tuskaiselta. Tässä sinulle vinkkejä, kuinka vammat pidetään poissa ja kuinka voit nauttia monista mahtavista lenkeistä.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Lumiset talvet liukkaine teineen houkuttelevat monia jättämään lenkkikengät nurkkaan talven ajaksi. Tämä voi kuitenkin olla myös haitallista, jos juoksemista ei aloiteta tauon jälkeen järkevästi. Harvat kohottavat lenkkeilykuntoansa järkevällä tavalla. Monet vain lähtevät lenkille, ja silloin kun keho ei ehdi tottua juoksemiseen, nivelet, lihakset ja luukalvot kipeytyvät.
Monet menevät liian pitkälle lenkkeilyinnossaan. Mehän haluamme suorittaa, ja jos suoritamme, niin mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Kuulostaako tutulta? Teemme kaiken nopeasti, koska usein ei ole aikaa, kärsivällisyyttä tai tietoa siitä, miten lenkkeily kannattaisi aloittaa järkevällä tavalla. Tällöin treenaamme paljon sen sijaan, että harjoittelisimme optimaalisesti.
Aloita asteittain ja rauhallisesti!
Treenimäärien lisääminen nopeammin kuin mihin kehosi on valmis on suurin ongelma. Jos olet tottumaton treenaaja, kivun tunteminen saattaa olla jopa vaikeaa, sillä et tiedä, johtuuko kipu vammasta vai tottumattomuudestasi.
Lenkkeily kannattaa aloittaa asteittain ja rauhallisesti, koska kehosi tarvitsee noin kaksi kuukautta treenitauon jälkeen. Vaikka olisit yleisesti treenannut talven aikana, muttet juossut, kehosi tarvitsee aikaa hakea eri tuntemuksia. Aloita siis rauhassa tekemällä mieluiten vaikka rauhallisia ja lyhyitä lenkkejä useammin kuin tekemällä yhden kovan ja pitkän lenkin, jonka jälkeen tunnet itsesi puolikuolleeksi.
Syö, nuku ja keskity treeniin!
Alussa kannattaa juosta lyhyitä lenkkejä, esimerkiksi 5 minuuttia juoksua ja sitten välissä kävelyä saman verran tai vähemmän. Voit myös hyödyntää vaikka valotolppien välejä tai mitä vaan! Ensimmäisellä lenkillä voit juosta 3 x 5 minuuttia, jos olet treenannut jotain muuta kuin juoksua talven aikana. Jokaisen viisiminuuttisen välissä voit kävellä yhden tai kaksi minuuttia, jotta keho tottuisi. Seuraavalla lenkillä voit nostaa lenkkeilyä 3 x 8 minuutin sarjoihin.
Pidä mielessä hyvä ja oikea juoksutapa. Rentouta hartiat, työnnä lantio eteen ja hengitä koko rintakehän avulla. Kädet ovat rentoina noin 90 asteen kulmassa kyynärpäästä ja käsi liikkuu olkanivelestä pakettina. Jalkaterät ja polvet osoittavat suoraan eteenpäin. Lyhyt kosketus maahan.
Se, mitä teet päivän aikana, vaikuttaa lenkkeilyyn enemmän kuin aika, jonka juokset. Monet unohtavat syödä kunnolla ennen treeniä, jättävät aamupalan tai iltapalan väliin. Sitten lähdetään treenaamaan nälkäisenä ja energiavajeella. Ja muista, että nukkuminen on kaiken jaksamisen A ja O! Väsyneenä keskittyminen herpaantuu, ja pieni askelvirhe saattaa pistää nilkan pakettiin. Syö, nuku ja keskity treeniin!