Viisi notkeuden estettä – ja mihin niistä jooga voi tuoda apua
Lähes kaikki tuntevat itsensä kankeaksi aina silloin tällöin. On helppo ajatella, että keho yksinkertaisesti on sellainen, mutta usein kankeuden taustalla on jokin syy. Jos onnistuu saamaan selville, missä vika piilee, voi saada osviittaa siitä, mikä joogalaji itselle sopisi parhaiten.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Miksi olemme kankeita ja voiko joogasta olla apua?
1. Lihakset
Syy: Lihakset kiinnittyvät luuhun nivelten yli jänteiden avulla. Jos lihas on liian lyhyt, se huonontaa nivelten liikkuvuutta. Tämä on yleensä ongelma, kun yritämme ottaa varpaista kiinni. Kun istumme tuolissa koko päivän tai kävelemme jalkoja jännittäen jäistä tienpintaa pitkin töihin ja kotiin, takareisien lihakset lyhentyvät. Ne pitävät istuinluut lantiossa kiinni, eikä eteenpäin kurottaminen onnistu.
Ratkaisu: Monille ratkaisu voi löytyä dynaamisesta joogasta. Lihaksien pidentäminen ei nimittäin vie kovin pitkää aikaa. Astanga- ja vinyasa-joogassa eri lihasryhmiä venytetään noin viiden hengityksen ajan ennen seuraavaan asanaan (jooga-asentoon) siirtymistä.
2. Sidekudos
Syy: Sidekudos muodostaa esimerkiksi nivelsiteet ja jänteet. Lisäksi se muodostaa peitinkalvon eli fascian – se on kova kalvo, joka ympäröi lihaksia ja pitää ne paikallaan. Liikkuvuus heikkenee, koska sidekudos on jäykkää.
Ratkaisu: Kovan sidekudoksen venyttämiseen menee pidempi aika. Se johtuu solujen rakenteesta ja koostumuksesta. Osa materiaaleista yksinkertaisesti vaatii pidemmän ajan antaakseen periksi. Tähän auttaa esimerkiksi Yin Yoga, jossa jokaisessa asanassa pysytään useita minuutteja.
3. Lihasjännitys
Syy: Lihakset lyhentyvät, kun hermot aktivoivat niitä. Joskus hermot ovat niin tottuneita lihassyiden supistamiseen, että ne ikään kuin unohtavat rentoutua. Tämä saattaa olla vaivana erityisesti silloin, kun ihmistä ahdistaa tai hänellä on stressiä. Niskalihakset ovat usein jännittyneet ilman että tiedostamme sitä. Ajan myötä elimistölle tulee yhä vaikeammaksi rentouttaa näitä alueita.
Ratkaisu: Restoratiivinen eli palauttava jooga on hyvä apuväline totuttaa kehoa päästämään irti jännityksistä. Siinä käytetään paljon aikaa sellaisen asennon löytämiseen, jossa lihakset rentoutuvat. Käytämme joogavälineitä (palikoita, mattoja, tukityynyjä, vöitä, silmälappuja jne.) tukemaan luita, joita hermojen passivoiminen helpottuu.
4. Tekniikka
Syy: Yksi tärkeä notkeuden perustekijä on koordinaatiokyky. Ei auta mitään, että yksi lihas on rentona ja pitkänä, jos muut lihakset ympärillä ovat aktiivisia. Täytyy siis olla tietoinen siitä, mitä lihaksia aktivoi valikoidusti.
Ratkaisu: Kehotietoisuus paranee ajan myötä. Kuten kaikessa muussakin, säännöllinen työ palkitaan. Jos joogamaton opit ottaa osaksi arkea, oppiminen on nopeampaa.
5. Vammat
Syy: Arpikudos on haavaan muodostuvaa kovaa sidekudosta. Jos lihaksen keskelle tulee repeytymä, johon muodostuu arpi, se vaikuttaa lihaksen liikkuvuuteen. Sama koskee leikkaushaavoja sekä jänteiden, luiden ja ympäröivien kudosten vammoja, jotka nekin vaikuttavat joustavuuteen.
Ratkaisu: Usko tai älä – useimpia joogalajeja voi harrastaa vammoista huolimatta. On suositeltavaa ottaa ensin yksityistunti kokeneelta ohjaajalta, joka voi antaa neuvoja siitä, mitä tulisi välttää ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Lopuksi on hyvä muistaa, että me kaikki olemme syntyneet erilaisiksi – meillä on eripituiset luut, eivätkä nivelet ole kellään samanlaiset. Siksi odotukset on sovitettava omiin lähtökohtiin ja tehtävä töitä oman vartalonsa mukaan. Nivelien vastustus tai kipu otetaan pehmeydellä vastaan – ei voimalla. Hyvä nyrkkisääntö on pitää tauko, jos hengitys muuttuu epätasaiseksi ja työlääksi tai kasvoilla alkaa näkyä irvistyksiä – tavoitteena ovat pehmeät, tasaiset ja rytmiset liikkeet.