Mindfulness aloittelijoulle
Mitä todella tarkoittaa olla "mindful" eli tietoinen? Tässä on opas sinulle, joka olet kiinnostunut mindfulness menetelmästä, josta on viime vuosina tullut erittäin suosittua - ja hyvästä syystä.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
MINDFUL, MUTTA MITEN?
Saatat ehkä ajatella, että mindfulness on jonkinlainen eksoottinen transsi tai tunne, joka vaatii syvää tietoista tutustumista, jotta löytäisimme itsemme. Tietoinen läsnäolo, jota mindfulnesilla tarkoitetaan, voi tuntua haastavalta, mutta se on yksinkertaisimmillaan kyky olla tarkkaavainen, avoin ja läsnä tässä hetkessä. Olet ehkä myös saattanut ajatella, että sinun tulisi istua pimeässä huoneessa, tuoksukynttilöiden ympäröimänä, hiljaisen musiikin soidessa taustalla löytääksesi tietoisen läsnäolon. Tämä on ehkä suurin väärinkäsitys, sillä mindfulness on subjektiivinen kokemus. Joku saattaa kokea sen maaten meren rannalla ja kuunnellen aaltojen törmäävän rantaan. Toinen taas kokee saman mennessään metsään ja kuunnellen luonnon ääniä. Mindfulness on mielen luonnollinen tila, mutta se on niin helppo hävittää arjen hälinässä!
4 TAPAA HARJOITTAA MIELTÄ SEKÄ KEHOA MINDFULNESSIN AVULLA
Yksi tapa lähestyä mindfulnessia on olla tietoinen mindfulnessin neljästä peruspilarista:
KEHO - TUNTEET - AJATUKSET - MIELIALA
Nämä neljä pilaria auttavat sinua olemaan tietoisempi. Tai ilmaistaan se toisin; tunne ja näe itsesi joka ikinen hetki ja valitse, mikä on hyväksi sinulle ja muille ympärilläsi. Saadaksesi yhteyden itseesi - puhutaan hieman meditaatiosta ja mindfulness-harjoituksista, koska nämä kulkevat käsi kädessä.
1. KEHO - ENSIMMÄINEN ASKEL
Makaa mukavassa asennossa. Aloita jokaisen kehonosasi tietoinen tunnustelu. Kuuntele hengitystäsi ja tunnustele sitä. Mistä hengitys tulee (vatsasta vai korkealta rintakehästä?). Tunne kuinka hengitys liikuttaa muuta kehoasi. Jos koet olosi mukavammaksi, voit tarkkailla kehoasi myös seistessäsi, kävellessäsi tai istuessasi.
2. TUNTEET - TOINEN ASKEL
Kiinnitä huomiota siihen, minkälaisia tunteita kehossasi virtaa. Ovatko ne hyviä, huonoja vai täysin neutraaleja? Saatat myös huomata, että sinulla on kylmä tai kuuma, kehoasi pistelee tai että tunnet kipua jossain. Pyri neutraaliin ja avoimeen läsnäoloon, vahvistuvatko vai heikentyvätkö nämä tunteet? Huomaa, kuinka ne muuttuvat. Älä analysoi tunteitasi tai ole ankara itsellesi, vaan pyri tiedostamaan ja rekisteröimään jokainen tunne ja se, miltä ne tuntuvat kehossasi.
3. AJATUKSET - KOLMAS ASKEL
Kun olet löytänyt kaikki tunteet kehossasi, tarkastele, missä ajatuksesi ovat ja minne ne vievät sinut. Tarkkaile vain ajatuksia, älä tuomitse itseäsi tai korjaa ajatuksistasi mitään. Pyri siihen, että katsoisit itseäsi ulkopuolelta ja vain rekisteröisit kaikki ajatukset.
4. MIELIALA - NELJÄS ASKEL
Seuraavana ja viimeisenä askeleena sinun tulisi nyt tuntea kokemus kehossasi. Missä on huomiosi, ajatuksesi ja miltä se tuntuu? Saatat tuntea olosi pieneksi ja haavoittuvaiseksi, vihaiseksi, surulliseksi tai pelokkaaksi. Voit olla onnellinen, kiitollinen tai iloinen. Onko mahdollista, että mielialalla on yhteys siihen, mitä tunnet fyysisesti kehossasi, mitä ajattelet ja miltä se sinusta tuntuu? Kun tunnistat tämän kaavan, voit nähdä ajatuksiesi hyvää tuottavan voiman. Kun ymmärrät kehon ja mielen yhteyden, sinun on myös helpompi reagoida tuleviin ajatuksiisi. Vaikka tuomitsisit itseäsi, tuntisit vihaa tai häpeää, voit tämän negatiivisen ja loukkaavan ajattelun kautta silti luoda turvallisuutta, välittää itsestäsi ja luoda positiivisen tunteen, koska sinulla on kyky hallita mieltäsi.