Treenivinkit, jotka saavat sinut nousemaan sohvalta
- Useammin kuin vain kerran.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Olemme varmasti tähän mennessä ymmärtäneet, että liikunta parantaa terveyttä. Treenaavilla ihmisillä tuntuu myös olevan ehtymätön määrä energiaa, ja kaiken lisäksi vahva ja hyvinvoiva keho.
Tietysti tiedämme myös, että meidän tulisi liikkua - silti sitä ei vain tule tehtyä.
Siksi haluamme tehdä asialle jotain!
Otimme aiheen esiin SATS Nordic Strategic Concept Manager Tonje Kristenstuenin kanssa.
Nyt hän paljastaa meille virheet, jotka usein estävät meitä liikkumasta, erittäin tehokkaan liikuntamuodon sekä sokerina pohjalla hänen parhaat vinkkinsä, joiden avulla sohvalta pääsee varmasti ylös ja liikkeelle.
- Voimmeko tehdä jotain “virheitä”, jotka estävät meitä treenaamasta ja luomasta toimivia treenirutiineja?
- Kyllä vain! Monet asettavat epärealistisia tavoitteita. Tavoitteet ovat usein tärkeitä aloittaessasi, mutta niiden tulisi olla yksinkertaisia, konkreettisia sekä saavutettavissa olevia. Jos treenaaminen on liian kovaa ja sitä tehdään liian usein, vaarana on, että menetät helposti motivaation sekä halun treenata. Siksi olisi tärkeää löytää mieluinen liikuntamuoto ja aloittaa rauhassa. Kun treenin määrää ja intensiteettiä lisätään vähitellen, säilyy motivaatio sekä mielekkyys yllä ja treenaamisesta alkaa muodostua tapa, Kristenstuen toteaa.
NÄIDEN FAKTOJEN VUOKSI SINUN PITÄISI LIIKKUA
Hyvinvoinnin lisääntyminen (sekä fyysinen että henkinen)
Parempi terveys
Vähentynyt riski sairastua elämäntapasairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitautiin, tyypin 2 diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen, osaan syöpäsairauksista jne.
Parempi muisti (kytkeytyy etenkin aerobiseen harjoitteluun)
Jaksat tehdä arjessasi enemmän niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä
Alttius stressin aiheuttamille vaivoille laskee
Parempi unenlaatu ja ahdistuksen väheneminen
Painonhallinta
Parempi mieliala ja vähentynyt stressi
Lisääntynyt itseluottamus
Nivelrikon ennaltaehkäisy ja hoito
Elämänlaadun paraneminen
Voimaharjoittelu on tärkeää etenkin iäkkäille naisille, koska sen avulla voi estää osteoporoosin syntyä.
KUINKA PALJON TULISI TREENATA, JOTTA SILLÄ ON MERKITYSTÄ?
- Kuinka paljon ja kuinka usein tulisi treenata, ennen kuin sillä on mitään vaikutusta?
- Yleisesti ottaen; vähintään kahdesti viikossa, plus jokapäiväinen yleinen aktiivisuus ja liikuskelu. Asia on kuitenkin niin, että mitä paremmassa kunnossa olet, sitä enemmän treeniä tarvitaan kunnon ja tulosten kasvuun. Jos et ole liikkunut lainkaan vaikutusta saa jo yhden treenikerran lisäämisestä viikkoon. Tämä edellyttää kuitenkin myös sitä, että harjoittelu on laadukasta (sekä tekniikan että motivaation suhteen). Yksi hyvä vinkki on tehdä treenisuunnitelma, jossa liikunnan määrää kasvatetaan vähitellen. Näin ennaltaehkäistään myös rasitusvammojen syntymistä, Kristenstuen sanoo.
- Meille, joilla ei ole aikaa treenata: Mikä on tehokkain liikuntamuoto?
- Harjoituksen laadulla ja mielekkyydellä on yleensä suurempi merkitys kuin treenin pituudella tai treenimuodolla. Mutta jos haluat tehdä erittäin tehokkaan treenin, mahdollisimman lyhyessä ajassa "HIIT" (High Intensity Interval Training) on erittäin hyvä vaihtoehto. HIIT-harjoittelu on myös yksi trendikkäimpiä liikuntamuotoja tällä hetkellä. HIIT-treenissä annat kaikkesi suhteellisen lyhyissä työosuuksissa, joita seuraa aina lyhyt palautus. Tämän tyyppinen liikunta voi kehittää kuntoa ja lisätä aineenvaihduntaa suhteellisen nopeastikin. Kaikesta huolimatta, harjoittelun keskeyttäminen kiireisinä aikoina on ehkä tyhmintä, mitä voimme tehdä. Sillä jos jotain tarvitsemme kiireisenä aikana, se on ehdottomasti oikeantyyppinen harjoittelu. Ajan löytäminen on vain priorisointi kysymys. KAIKILLA on aikaa liikkua, Kristenstuen sanoo.
TEMPUT, JOTKA TEKEVÄT TREENAAMISESTA HAUSKEMPAA
- Monet aloittelijoista ajattelevat, että treenaaminen on raskasta, mutta voiko sitä silti oppia rakastamaan?
- Ehdottomasti kyllä! Se edellyttää kuitenkin muutamien tarpeiden täyttymistä kuten pätevyyden tunnetta - sinun tulee kokea onnistumisia liikunnasta. Jos haluat rakastaa liikuntaa, sinun on löydettävä aktiviteetteja ja harjoitusmuotoja, jotka sopivat sinulle ja koet ne miellyttäväksi. Autonomia on myös tärkeää. Tämä tarkoittaa sitä, että valitset itse, miten liikut, jotta koet itsemääräämisoikeutta harjoittelun ympärillä mahdollisimman paljon. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, kuulumisen tunne voi olla ratkaisevassa roolissa aidon treeni-ilon löytämisessä. Siksi ryhmäliikunta on monille todella tärkeää, Kristenstuen toteaa.
- Onko sinulla muita vinkkejä, joiden avulla treenaamisesta tulee hauskempaa?
- On tärkeää miettiä treenien vaihtelevuutta – kokeile erilaisia tapoja liikkua! Yksi vinkki on alkaa treenata Personal Trainerin kanssa. Personal Trainer suunnittelee harjoitukset juuri sinulle omien tavoitteidesi pohjalta, huolehtii treenien vaihtelevuudesta sekä puskee sinua kohti tavoitteitasi, Kristenstuen kertoo.
5 VINKKIÄ, JOTKA SAAVAT SINUT YLÖS SOHVALTA
Etsi liikuntamuoto, josta todella nautit. Näin kynnys liikkeelle lähdöstä laskee ja pystyt paremmin pitämään kiinni treenirutiineista. Ei ole väliä, onko se tanssia, kävelyä, trampoliinilla hyppimistä, pyörällä ajamista vai voimaharjoittelua. On pääasia, että liikut.
Etsi treenikaveri. Monet saavat lisämotivaatiota harjoitteluun ystävän kanssa treenaamisesta – oli se sitten ulkoilua tai ryhmäliikuntaa. Sopikaa treenitreffejä ja huomaat, että treeneistä luistaminen on vaikeampaa.
Kokeile ryhmäliikuntaa. Ryhmäliikuntatunneilla käyminen on hyvä tapa sekä päästä alkuun harjoittelussa että ylläpitää säännöllistä treenirytmiä. Tunnit alkavat aina tiettyyn aikaan, ja energinen musiikki ja ohjaaja motivoivat sinua liikkumaan. Monille käänteentekevä asia on se, että joku kertoo mitä pitää tehdä – saat näin enemmän irti harjoittelusta.
Älä ole liian ankara itsellesi. Joinakin päivinä lempeä jooga on parempi vaihtoehto kuin korkeaintensiteettinen juoksutunti – ja se on ok. Muista, että jos teet edes jotain pientä, olet jo onnistunut nostamaan itsesi ylös sohvalta!
Onko motivaatio kadoksissa? Yritä kasata ajatuksia ja psyykata itseäsi. Vaihda treenivaatteet päällesi heti, kun pääset töistä kotiin ja huomaat, että on vaikeaa ottaa niitä käyttämättöminä pois. Muista, että treenaaminen harvoin kaduttaa!
- Minkälainen on sopiva treeniviikko aloittelijoille?
- Harjoittelusuunnitelma kannattaa aina laatia ammattilaisen kanssa, joka osaa huomioida kokonaisuuden ja motivoida sinua oikealla tavalla. Harjoitussuunnitelma tehdään aina yksilön omiin tavoitteisiin ja kuntotasoon pohjautuen, Kristenstuen kertoo.
- Mutta tässä on esimerkki aloittelijalle sopivasta harjoitussuunnitelmasta:
Maanantai: Koko kehon voimaharjoitus (5 liikettä), kesto noin 30 minuuttia. Voit myös treenata yhdessä ystäväsi kanssa.
Tiistai: Hyötyliikuntaa, kuten lasten tai lastenlasten kanssa leikkimistä.
Keskiviikko: Kevyesti sykettä nostava kestävyysharjoitus, kuten pyöräilyä tai ryhmäliikuntatunti, josta nautit (esim. tanssia tai Cardio Club). ELIXIAlla on paljon erilaisia ryhmäliikuntatunteja kaiken tasoisille kuntoilijoille. Yhdessä muiden kanssa treenaaminen on usein motivoivaa jo itsessään.
Torstai: Hyötyliikuntaa – kävele tai pyöräile töihin, valitse rappuset hissin sijaan jne.
Perjantai: Hyötyliikuntaa
Lauantai: Reipas kävelylenkki yksin, ystävän tai perheen kanssa.
Sunnuntai: Mahdollisimman paljon hyötyliikuntaa.