Näin huijaat aivosi rakastamaan liikuntaa!
Oletko mestari keksimään syitä, jotta ei tarvitsisi lähteä liikkumaan? Mitä jos huijaisit aivosi rakastamaan liikuntaa?
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Olemme luonnostaan laiskoja
Evoluutio on kehittänyt meille aivot, jotka kehottavat fyysiseen aktiivisuuteen vain, jos se on ehdottoman välttämätöntä. Pari kolme miljoonaa vuotta sitten eläneiden esivanhempiemme voitaisiin sanoa olleen urheilijoita olosuhteiden pakosta. Ruoan saamiseksi eläimiä oli ajettava takaa ja metsästettävä. Fyysinen aktiivisuus perustui siis elonjäämisviettiin. Jotta energiaa ei kuluisi, aivot kehottivat heitä myös rauhoittumaan ja lepäämään mahdollisimman paljon.
Nykyään meidän ei tarvitse olla aktiivisia säilyäksemme hengissä. Ja koska seuraavaa ateriaa ei tarvitse metsästää, aivoja on huijattava uskomaan, että fyysinen aktiivisuus on kuitenkin välttämätöntä. Tiedämme kaiken liikunnan terveysvaikutuksista, mutta ongelmana on, että aivot, jotka eivät juurikaan ole kehittyneet viimeisten 10 000 vuoden aikana, pyrkivät edelleen minimoimaan energiankulutusta!
Ota mallia lapsista!
Nythän vaikuttaa siltä, että alitajuiset voimat ovat niin vahvoja, että sohvalta nouseminen on lähes mahdotonta. Onneksi näin ei kuitenkaan ole!
ELIXIAn Personal Trainer, Aleksi Paju, kertoo ratkaisun, miten onnistut treenitavoitteissasi:
- Tee liikunnasta hauskaa, liiku tarpeeksi usein, jotta liikkumisesta muodostuu hyvä rutiini, ja löydä sisäinen motivaatiosi liikkumiseen.
Aleksi sanoo, että harjoittelussaan menestyvät ovat eräänlaisia koodinmurtajia: treenaaminen ei ole enää pakkopullaa, vaan he jopa kokevat liikunnanhimoa. Mutta miten sinusta tulisi koodinmurtaja?
- Ensiksi pitää löytää itselle mieluinen liikuntamuoto. Olemme usein vähän liian kärsimättömiä, ja innostus lopahtaa jo muutaman treenikerran jälkeen; itse asiassa ennen kuin edes ehdimme kokea todellista liikunnan iloa. Monella voi myös mennä pää pyörälle, kun he näkevät runsaan ryhmäliikuntatuntien valikoiman tai salilta löytyvien välineiden määrän! Jos haluat löytää mieleisesi liikuntamuodon, sen eteen kannattaa nähdä vähän vaivaa.
- Ota mallia lapsista. Hehän suorastaan heittäytyvät leikkiin! Lapsilla ei ole tarkkaa suunnitelmaa, kun he alkavat juosta sisällä. Heillä on vain tarve ja halu liikkua, kiipeillä, juosta, hyppiä ja tasapainoilla. Joskus tulee mieleen, että liikkuminen voisi olla helpompaa kaikille, jos vähän hillittäisiin kunnianhimoisia tavoitteita ja lähdettäisiin vaan liikkumaan. Pakkaa reppu, lähde salille ja aloita jostakin - vaikka juoksumatolla, sitten vähän yläkropan treeniä ja jalkoja. Opit lisää enemmän ja enemmän joka kerralla!
Street workout on tuttua Aleksille jo monen vuoden ajalta. Ulkona tehtävässä kehonpainoharjoittelussa treenataan isoja lihasryhmiä. Siitä saa todella tehokasta voimatreeniä, mutta Aleksi ei ole oikeastaan koskaan ajatellut sitä treeninä:
- Street workoutissa en ajattele treenaamista, vaan se on liikunnan iloa! Leikin ja haastan kehoani. Näen liikkumisen mahdollisuuksia joka paikassa, kun harjoittelen sitä. Ja kaikista parasta on se tunne, kun huomaa, mihin kroppa pystyy!
- Kuinka kauan pitää treenata, jotta siitä tulee oikeasti hauskaa?
Kaiken uuden ja tuntemattoman vastustaminen on meihin sisäänrakennettua. Paikalleen jämähtäminen on ikään kuin turvallista. Ensimmäinen pieni haaste matkalla salille on päästä ulos kotiovesta. Sitten onkin tosi kyseessä; on löydettävä jotain, joka kiinnostaa enemmän kuin sohvalla makaaminen.
Mutta kun löydät oman juttusi, liikuntamuodon, joka innostaa, ja jaksat jatkaa sitä – olet onnistunut muuttamaan liikkumisen hyväksi tavaksi. Sanotaan, että uuden tavan muodostuminen kestää noin 2–3 kuukautta, joten ole kärsivällinen!
Liikutko, koska kaikki sanovat, että niin pitää tehdä?
Tiedätkö, mistä motivaatiosi tulee? Monille meistä ensimmäinen syy liikkumiseen tulee ulkopuolelta. Eli se, mikä isketään silmiemme eteen joka tammikuu: ”Aloita treenaaminen!” tai ”Näin pudotat painoasi!”
Mutta jos haluat onnistua luomaan itsellesi hyvän tavan liikkua, motivaation on noustava sinusta itsestäsi. Muiden esimerkistä voit innostua aloittamaan, mutta jotta into säilyy, SINUN on itse haluttava muutosta. Aleksi käyttää ensimmäisen tapaamiskerran PT-asiakkaidensa kanssa aina selvittääkseen, mikä on heidän sisäinen motivaationsa liikkumiseen:
- On selvitettävä, miksi haluat treenata. Sinä olet nyt täällä, vaikka joku muu olisikin tuonut sinut mukanaan salille ensimmäisellä kerralla. Ja se tarkoittaa, että sinulla on jokin sisäinen motivaatio.
Mitä jos kokeilisit tätä seuraavalla kerralla, kun olet salilla:
Aleksi kysyy PT-asiakkailtaan, miksi he haluavat treenata. Aluksi vastaukset perustuvat ulkoisiin motivaattoreihin, ja usein ihmiset vastaavat siten kuin heidän oletetaan vastaavan.
- Jos PT-asiakkaani vastaa, että hän haluaa pysyä kunnossa, haastaan häntä kysymällä, miksi hän haluaa pysyä kunnossa. Silloin selviää todellinen syy. Kunnossa pysymisen perimmäisenä tarkoituksena on kyetä leikkimään lasten kanssa, saada lisää virtaa tai tuntea olonsa vahvaksi niin fyysisesti kuin henkisestikin. Ja kun motivaatio on puettu sanoiksi, silloin alkaa tapahtua taikoja!
Aleksi on erittäin tosissaan, kun hän kehottaa kaikkia aloittamaan pienin askelin. Älä tavoittele Mount Everestiä, vaan aloita voimakävelyllä. Aseta itsellesi välitavoitteita, jotka auttavat matkalla kohti isompia maaleja.
- Jos tavoitteenasi on pysyä kunnossa ja välttää elintapasairauksia, se on hyvä tavoite. Mutta lisäät motivaatiota, jos päätät, että ensimmäinen tavoite onkin kävellä töissä joka päivä portaat neljänteen kerrokseen hengästymättä. Matkasta tulee päämäärä, koska kun onnistut kävelemään portaat hengästymättä, olet ottanut useita askeleita oikeaan suuntaan kohti parempaa terveyttä!
Tiesitkö, että aivot ovat elin, johon treenaaminen vaikuttaa eniten.