Jenni Berglundin vinkit: näin saavutat tavoitteesi
Oletko miettinyt omia tavoitteitasi elämällesi tai jollekin tietylle osa-alueelle, kuten liikunnalle? Tavoitteet ovat iso osa Jenni Berglundin työtä. Vantaalainen Jenni työskentelee Personal Trainerina ja ryhmäliikunnanohjaajana ELIXIAn Tikkurilan liikuntakeskuksessa.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Tässä tarinassa Jenni kertoo, miten ja miksi hän asettaa omia tavoitteitaan – ja antaa samalla meille muille kullanarvoisia vinkkejä.
– Asiakkaitteni tavoitteet määrittelevät hyvin pitkälle työni, jota teen päivittäin. Tavoitteiden asettamiseen kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta, Jenni painottaa.
– Usein tavoitteita kysyessäni saan ympäripyöreitä vastauksia, kuten "haluan ylläpitää kuntoani" tai naisten suosima "haluan kiinteytyä".
– Perehdytäänpä hetkeksi tähän “haluan kiinteytyä” -tavoitteeseen. Luulen sen tarkoittavan sitä, että kuntoilija haluaa lisää lihasmassaa rasvan tilalle. Kiinteytymiseen tarvitaan liikuntaa, joka kasvattaa lihasmassan määrää kropassa.
– Lähtötilanteesta riippuen vaihtoehtoina voivat olla esimerkiksi lihaskuntotunnit tai kuntosaliharjoittelu. Jälkimmäinen takaa usein nopeammat tulokset, mutta niin kuin sanoin, lähtötilanteesta riippuen.
Mitattavia tavoitteita
– Tavoitteen tulisi olla mitattavissa oleva asia, kiinteytymistä ajatellen esimerkiksi mittanauhalla otettu ympärysmitta vartalon eri kohdista tai InBody-mittaus. Jos et ikinä mittaa, niin miten tiedät olevasi parempi myöhemmin? Ennen ja jälkeen -kuvat toimivat nekin hyvin, jos mittanauhan käyttö kauhistuttaa, Jenni vinkkaa.
Miksi tavoitteita sitten pitäisi asettaa?
– Tavoitteiden asettaminen auttaa meitä pääsemään eteenpäin asioissa, joista olemme kiinnostuneita. Ilman tavoitteita ihminen elää elämäänsä kuin suunnistaja metsässä ilman karttaa. Siis tuulten vietävänä. Fiilistely on jees, teen sitä itsekin välillä. Mutta jos haluaa olla parempi, kannattaa tehdä kunnon suunnitelma, Jenni sanoo.
– Esimerkiksi oma tavoitteeni vuodelle 2016 oli tehdä täysipäiväisesti oman alan töitä ja harrastaa liikuntaa tavoitteellisesti. Kun vuosi 2016 oli lopuillaan, saatoin ylpeänä todeta, että olen saavuttanut tavoitteeni sataprosenttisesti.
Tavoitepyramidi jääkaapin oveen
Seuraavassa Jenni kertoo vinkkinsä ja työkalunsa, joilla hän itse pääsi tavoitteeseensa. Vuoden 2015 lopulla hän piirsi ison kolmion eli tavoitepyramidin paperille. Kolmion hän jakoi viiteen osaan. Sen jälkeen hän kirjoitti alhaalta ylöspäin lokeroihin otsikot (suluissa on käytetty konkreettisena esimerkkinä painonpudotusta).
älittömät tavoitteet: Mitä sinun pitää tehdä juuri tällä hetkellä, jotta pystyt edesauttamaan päivittäisen tavoitteesi toteutumista (miten saat raivattua kalenteriisi tilaa liikunnalle ja pääset kauppaan ostamaan terveellisiä raaka-aineita jääkaappiin).
Päivittäinen tavoite ma–su: Mitä sinun pitää tehdä näinä viikonpäivinä, jotta pääset viikkotavoitteeseesi (syödä terveellisesti, harrastaa liikuntaa 3–4 kertaa viikossa; merkitse päivät kalenteriin).
Viikkotavoite: Mitä sinun pitää tehdä viikoittain (painonpudotus puoli kiloa).
Kuukausitavoite: Mitä sinun on pitänyt kuukaudessa saavuttaa (painonpudotus kolme kiloa).
Pitkän aikavälin tavoite: Määritä päätavoite (painonpudotus kymmenen kiloa puolessa vuodessa). – Tämäntyylinen oli oma pyramidini. Se löysi paikkansa jääkaapin ovesta, jotta se osui silmään heti aamulla herättyäni. On hassua, miten asioita alkaa tapahtua, kun sinulla on tavoite. Asia myös konkretisoituu parhaiten kirjoittamalla se ylös paperille. Kun olet tehnyt yhden pyramidin, toisen tekeminen on jo helppoa, Jenni kannustaa.
Välitavoitteet motivoivat
Vuonna 2016 Jennillä oli kaksi pyramidia, joista toinen käsitteli hänen työtään ja toinen liikuntaa. Koska hän tekee liikuntaa työkseen, ne olivat joissakin asioissa päällekkäisiä.
– Pystyäkseni harrastamaan liikuntaa aiempaa tavoitteellisemmin jouduin karsimaan ohjattavia ryhmäliikuntatunteja, jotta kehoni saisi tarvittavat lepopäivät. Parisuhteeseen en ole lähtenyt vielä tekemään pyramidia, jätän sen myöhemmäksi, jos teen ollenkaan. Ehkä sekin pitäisi tehdä yhdessä...
Niin kuin monissa liikunnan motivaatioon liittyvissä teksteissä kerrotaan, myös välitavoite kannattaa merkitä. Näin huomaat kehittymisesi ja motivoidut jatkamaan projektiasi.
– Kuukauden kohdalle, tai useamman vuoden tavoitteissa vuoden, suosittelen merkitsemään välitavoitteen. Sen saavutettuasi on syytä pysähtyä miettimään, kuljetko kohti tavoitettasi vai siitä poispäin. Kun olet kärsivällinen, pienetkin askeleet, jotka vähänkin liittyvät tavoitteeseesi, voivat myöhemmin ottaa loppukirin ja viedä homman maaliin juuri ennen tavoitepäivämäärää.
Älä stressaa liikunnasta!
Jennin kokemuksen mukaan tavoitteille on hyvä asettaa päivämäärä, jotta voit sillä hetkellä katsoa, kuinka pitkälle olet päässyt. On esimerkiksi helpompi pudottaa painoa, kun sanoo, että "puolen vuoden päästä painan kahdeksan kiloa vähemmän", kuin jos sanoisi että "toivon painoni putoavan niin, että painaisin joskus kahdeksan kiloa vähemmän".
– Tätä jälkimmäistä kuulen liiankin usein. Ikävä kyllä ihmiset eivät uskalla määritellä aikaa, koska A) he eivät halua pettyä, koska uskovat epäonnistuvansa jo ennen kuin ovat tosissaan yrittäneet, B) he eivät halua luoda painetta painonpudotuksesta tai C) he eivät halua ottaa niin paljon vastuuta omasta tekemisestään, että tekisivät tarvittavan muutoksen.
– Mielestäni liikunnan pitäisi olla viimeinen asia, josta stressata. Mutta tavoitteiden saavuttaminen vaatii kovaa työtä, suunnittelua ja selkeää strategiaa. Ilman strategiaa syntyy kaaos, jossa stressi kasvaa ja projektista tulee kaikkea muuta kuin motivoiva.
– Kun tiedät, mitä sinun pitää tehdä päivittäin, viikoittain ja kuukausittain esimerkiksi pudottaaksesi painoa, sinun ei tarvitse ottaa paineita päästäksesi tavoitteeseesi. Vanha viisaus "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" ei voisi paremmin kuvata tätä kaikkea!
Isoimmatkin unelmat ovat saavutettavissa
Jenni Berglund kannustaa kaikkia tarttumaan kynään ja miettimään omaa pyramidia.
– Se voi muuttaa paljon asioita, jos olet valmis näkemään vaivaa oman elämäsi ja itsesi eteen, Jenni tsemppaa.
Videolla näkyy hetki, jolloin Jenni Bergholm saavutti yhden pienen tavoitteen. Vuonna 2015 hän teki maastavedon 1 x 70 kiloa ja seuraavana vuonna 104 kiloa (tavoite oli 100 kiloa).
– Tulevaisuudelle olen asettanut taas uudet tavoitteet! Uskaltakaa olla ylpeitä, kun saavutatte pieniäkin juttuja. Eihän tämäkään maastaveto minun kaikkia ongelmiani ratkaise, mutta se antaa voimaa ja uskoa siihen, että pystyn mihin vain, kun tarpeeksi yritän!
– Isoimmatkin unelmat ovat toteutettavissa, mutta mitään ei saa ilmaiseksi. Ole siis valmis tekemään töitä! Jenni korostaa.
Lisää videoita ja kuvia Jennin arjesta instagramissa: jenniberglund