10 vinkkiä motivaation luomiseen
”Väsyttää, ei minulla ole nyt aikaa, ei huvita.” Kuulostaako tutulta? Monilla meistä motivaatio liikkumiseen vaihtelee kausittain. Toisinaan on hetkiä, jolloin tulee liikuttua paljon, jopa ehkä liikaa, ja välillä ei saa itseään millään liikkumaan. Väsyttää, laiskottaa ja kiukuttaa, sohva vetää puoleensa ja sitten tulee morkkis.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Millä sitten saisit itsesi liikkumaan? Kaikkein paras lopputulos tulee, kun motivaatio pulppuaa sinusta itsestäsi. Pohdi miksi haluaisit aloittaa liikkumisen. Mitkä ovat tavoitteesi ja mihin tähtäät? Ilman tavoitetta ja suuntaa on vaikea tietää, mihin on matkalla. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä siihen, että oma tavoite onnistuu.
Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että sinulla on vahva syy ja motivaatio tekemiseen. Liikkumisen aloittamisen tai sen lisäämisen kohdalla syyt voivat olla esimerkiksi painon pudottaminen tai paremman fyysisen kunnon saavuttaminen.
Ovatko nämä tarpeeksi hyviä syitä siihen, että onnistut pidempiaikaisesti? Pyri pohtimaan syitä hieman syvällisemmin: Miksi tämä on minulle tärkeää? Mitä arvostan elämässä? Tämän jälkeen pohdi sitä, millä tavalla säännöllinen liikkuminen voi tukea arvostamiasi asioita.
Tässä sinulle 10 vinkkiä motivaation luomiseen ja ylläpitämiseen:
1. Löydä oma juttusi
Kokeilit juoksua, mutta vihasit sitä, tai loukkasit itsesi ensimmäisellä crosstraining-tunnilla – kuulostaako tutulta? Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö liikunta voisi olla sinua varten. Leuka pystyyn ja uutta putkeen! Etsi jotain, mikä saa sinut lähtemään ulos ja vapauttaa sinut päivittäisistä askareista. Se voi olla keskittymistä kuntosalilla tai zumba-opettajan liikkeiden seuraamista. Tiedät kyllä, kun se oikea osuu kohdalle, ja sen jälkeen aika kuluu kuin siivillä.
2. Valmistaudu ja suunnittele
Valmistaudu ja suunnittele liikuntahetkesi etukäteen. Kirjoita vaikka kalenteriisi aika, jolloin treenaat, ja päätä pysyä siinä suunnitelmassa. Laita tarvittaessa muistutus treenistä puhelimeesi. Valmistaudu jo edellisenä päivänä siihen, että menet aamulla treenaamaan. Kassi valmiiksi, treenikamat tuolille ja kello soimaan.
Jos et esimerkiksi ole aamutreenaaja, et luonnollisestikaan ole sitä heti ensimmäisen aamun jälkeen. Keho tarvitsee muutaman viikon aikaa, jotta tekemisestä tulee tapa. Tässä ajassa alat nähdä myös tuloksia, etkä halua palata entiseen. Et varsinkaan jättää treenejä väliin, koska tiedät jo, miten hyvän olon urheilu saa aikaan. Anna siis itsellesi kuusi viikkoa aikaa, niin huomaat, miten liikunnasta on tullut osa rutiinejasi.
3. Hae motivaatiota
Etsi kuvia ja tekstejä, jotka motivoivat sinua. Sanontoja, jotka saavat sinut ajattelemaan ja panostamaan itseesi. Löydä voimaa ja halua kehittyä liikunnan saralla lauseiden ja kuvien avulla. Tutustu liikunnan terveyshyötyihin ja koe sen vaikutukset. Esimerkiksi treeniblogeista, naistenlehdistä ja hyvinvointia käsittelevistä kirjoista saat paljon tietoa treenin tärkeydestä ja hyödyistä.
4. Ympäröi liikunta positiivisilla kokemuksilla
Huijaa itsesi innostumaan liikunnasta ajattelemalla, että se on jotain erityistä. Kuuntele soittolistaa, jota kuuntelet vain juoksulenkillä, mene pilates-tunnin jälkeen brunssille ystävien kanssa tai hemmottele itseäsi jälkiruoalla, jonka olet ansainnut vain treenipäivinä. Kun ympäröit harjoittelun positiivisilla ajatuksilla ja kokemuksilla, alat ajatella urheilemista vähemmän vaativana ja enemmän mukavana ja palkitsevana asiana. Ennen kuin huomaatkaan, nämä signaalit vaikuttavat alitajunnassasi, kun on aika treenata – eikä tosiaankaan aika keksiä tekosyitä.
5. Aseta saavutettavissa olevia tavoitteita
Yleensä treenaamista aloittaessa asetetaan vääriä, liian kunnianhimoisia tavoitteita, tai tavoitteita, jotka eivät ole mitattavissa. Tärkeää olisi, että asetat pitkän tähtäimen tavoitteen ja siihen pyrkiviä välitavoitteita. Näitä voivat esimerkiksi olla laihtua 5 kiloa 10 viikossa, juosta 5 kilometriä 2 kuukaudessa, puolimaraton vuodessa jne.
Lopputavoitteesi saattaa muuttua matkan varrella, mutta aina kannattaa asettaa pienikin tavoite. Jos haluat onnistua, pidä tavoite kirkkaana mielessä. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi jääkaapin oveen, tai tee tarvittavat valmistelut puolimaratonin suhteen ilmoittamalla itsesi mukaan jo nyt.
6. Sijoita unelmaasi
Raha. Se kuulostaa hassulta ja vaikealta, mutta kun maksat treenitunneista, kuntosalijäsenyydestä tai uusista urheiluvaatteista, olet motivoituneempi ja treenaat luultavasti myös ahkerammin, koska haluat rahalle vastinetta. Lahjo ja hemmottele itseäsi uusilla lenkkareilla tai sykemittarilla. Saat motivaatiota treenaamiseen uusista varusteista.
Tietysti halun liikkua pitäisi lähteä ensisijaisesti sisältä päin, mutta välillä on hyvä lisätä pieniä ulkoisiakin intoa lisääviä tekijöitä.
7. Pyydä kaveri mukaan
Liikkuminen on vieläkin mukavampaa ystävien tai perheenjäsenten kanssa. Kun sovit treenit kaverin kanssa etukäteen, et voi kovin helposti jättää treenejä väliin. Ryhmässä kaikki kannustavat toisiaan jokaisen omaa tavoitetta kohti. Ryhmä voi olla kuntosalin muut jäsenet, yksittäinen Power-tunti, jossa sinut tunnetaan nimeltä, tai salikaveri, joka varmistaa, että heräät, ja raahaa vaikka sinut sängystä ylös aamulenkeille sovittuina päivinä.
Pyydä kaveri mukaasi kuntosalille, kävelylenkille tai joogatunnille. Voitte samalla vaihtaa päivän juorut ja saada motivaatiota toistenne suorituksista.
8. Pidä treenipäiväkirjaa
Joillekin liikunnan tuoma hyvä olo tuo riittävän motivaation jatkamaan treenejä. Jotkut tarvitsevat jotain konkreettisempaa. Jos tarvitset tilastoja ja numeroita, lataa itsellesi puhelinsovellus tai tietokoneohjelma tai käytä askel- tai sykemittaria, joista näet tuloksia ja jotka auttavat sinut pysymään liikkeessä. Tähän sopii mainiosti SATS ELIXIAn appi, joka kirjaa käyntikertasi ylös.
Teknologia auttaa sinua saamaan itsestäsi lisää irti ja haastamaan itsesi tavoittelemaan uusia henkilökohtaisia ennätyksiä päivittäin. Lisäksi monet ohjelmat voidaan integroida sosiaalisiin verkkoihin, joten esimerkiksi Facebookissa sinun on helppo jakaa juoksemasi matka tai treenaamasi aika. Näin ystäväsikin näkevät, kuinka innostunut olet treenaamisesta, ja kannustavat sinua. Parhaassa tapauksessa saat heistä uusia lenkkikavereita.
9. Kokeile uutta
Haasta itsesi kokeilemaan ennakkoluulottomasti jotakin uutta. Jos olet aina ollut kuntosalilla kävijä ja nauttinut yksin treenaamisesta, lähde kokeilemaan jotakin mukavuusalueesi ulkopuolella, kuten ryhmäliikuntatunteja. Lyhyet kurssit voivat lisätä intoa uusia lajeja kohtaan ja monipuolistaa taitojasi.
10. Hae motivaatiota musiikista
Mikä musiikki saa sinut hyvälle tuulelle ja antaa energiaa? Päivitä soittolistasi sinua motivoivilla kappaleilla tai vaihda kokonaan genreä treenin ajaksi. Musiikista saat helposti energiaa ja rytmiä liikuntaan. Varsinkin yksin ollessa musiikki on mahtava lisä treenaamiseen. Hyödynnä myös ryhmäliikuntatunneilla soitettavaa musiikkia ja kysy ohjaajalta biisin nimeä!
Toivottavasti saat näistä vinkkejä omaan treenaamiseesi!