Totta vai tarua liittyen kuukautisiin ja hormoneihin
Totta vai tarua?
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Väite 1: Harjoittelu voi auttaa kuukautisten aikaisiin vaivoihin?
Totta!
Fyysinen aktiivisuus lisää verenkiertoa sekä endorfiinien tuotantoa - endorfiini on hormoni, joka vaikuttaa kipulääkkeen tavoin kehossa. Saat vinkkejä tästä miten harjoitella kuukautisten jälkeen.
Väite 2: Monet aktiiviset naiset kokevat virtsankarkailua
Totta!
Virtsankarkailu on tavallista naisten keskuudessa, keiden harjoittelu sisältää paljon hyppyjä sekä raskailla painoilla treenaamista. Lue lisää miten voit vahvistaa lantionpohjan lihaksia tästä.
Väite 3: Naisten paino nousee juuri ennen kuukautisia
Tarua!
Naiset saattavat kokea painonnousua ennen kuukautisia mutta useimmissa tapauksissa kyseessä on ainoastaan muutos kehon nestetasapainossa. Tästä johtuen useilla on turvonnut olo, mutta painonnousua ei välttämättä tapahdu.
Väite 4: Kuukautiset ehkäisypillereiden, kierukan tai ehkäisylaastarin käytön aikana on vastaava asia kuin kuukautiset ilman hormonaalista ehkäisyä
Tarua!
Näillä ehkäisymenetelmillä pyritään estämään munasolun kehittyminen tai hedelmöittyminen. Kuukautiset, näiden edellä mainittujen ehkäisymenetelmien kohdalla, ei kerro kehon tasapainosta, vaan kuukautiset tulevat joka tapauksessa. Näin ollen kuukautisia ei voi pitää merkkinä kehon tasapainosta.
Väite 5: Kaikki naiset voivat kokea negatiivisia vaikutuksia kuukautisten aikana
Totta!
Sekä luonnollisen että hormonaalisen kierron piirissä olevat voivat kokea erilaisia oireita, kuten kuukautiskipuja, vatsa-, selkä- ja/tai nivelkipuja, arkuutta rinnoissa ja mielenalan vaihteluita. Kierron huomioiminen harjoittelua suunnitellessasi, voi auttaa sinua saamaan enemmän hyötyä harjoittelustasi. Lue lisää milloin ottaa rauhallisemmin ja milloin harjoitella kovalla intensiteetillä artikkelista ”Cycle training: Go with the flow”.
Väite 6: Kuukautisten aikana on enemmän ilmavaivoja
Totta!
Estrogeeni ja progesteroni vaikuttavat kuukautisten aikana paksusuolen toimintaan aiheuttaen ylimääräistä kaasua, ummetusta ja joskus ripulia.
Väite 7: Kuukautiset voivat vaikuttaa kehon kykyyn säädellä ruumiinlämpöä liikunnan aikana.
Totta!
Kuukautiskierron hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa kehon lämmönsäätelyyn. Jotkut voivat kokea lämpenevänsä nopeammin ja hikoilevansa enemmän luteaalivaiheessa.
Väite 8: Kuukautisten aikana on vaarallista tehdä käänteisiä joogaliikkeitä
Tarua!
Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että käänteiset joogaliikkeet olisivat vaarallisia kuukautisten aikana. Jotkut kuitenkin välttävät näitä liikkeitä henkilökohtaisen mukavuuden vuoksi.
Väite 9: Liikunnan aikana tulisi juoda vettä enemmän, kun on kuukautiset
Totta!
Nesteytys on aina tärkeää, mutta erityisesti kuukautisten aikana jotkut voivat kokea lisääntynyttä turvotusta ja nesteen kertymistä kehoon. Riittävä veden juominen voi auttaa säätämään kehon nestetasapainoa.
Väite 10: Vatsalihasliikkeitä kannattaa välttää kuukautisten aikana
Tarua!
Vatsalihasliikkeitä voi tehdä normaalisti myös kuukautisten aikana, jos ne eivät aiheuta epämukavuutta. Lääketieteellistä syytä vatsalihasliikkeiden välttämiseen ei ole, mutta jotkut saattavat mieluummin välttää korkean intensiteetin vatsalihasliikkeitä voimakkaiden kuukautiskipujen aikana.
Huom. On yksilöllisiä eroja kuinka kuukautiskierto vaikuttaa naisiin. Nämä ovat vain yleisiä suosituksia ja suosittelemme, että tarkkailet omaa kiertoasi löytääksesi yksilölliset tarpeesi kierron eri vaiheissa. Opi tuntemaan kiertosi paremmin täältä.