Näin saat treenaamiseen aikaa
“Ei ole aikaa treenata” -selitys lienee meille jokaiselle kovin tuttu juttu. Mutta kuinkahan monen kohdalla aika on oikeasti niin kortilla, ettei tuo ole pelkkä tekosyy? Miten sitten treenaamiselle saa aikaa?
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Meillä kaikilla on kavereita, jotka kiireisestä aikataulustaan huolimatta eivät missaa yhtäkään salitreeniä, puhuvat aina seuraavasta tavoitteesta salilla, hymyilevät joogatunnin jälkeen… Miten ihmeessä he sen tekevät?
Jokaisella meistä on aikaa käydä töissä, syödä, nukkua ja vieläpä selata Facebookiakin. Nämähän ovat ne pakolliset ja “pakolliset” askareet nykypäivänä. Mutta tämä ei kuitenkaan kuluta vuorokaudestamme 24:ää tuntia. Toki treeni ottaa oman aikansa – tunnin tai kaksi – riippuen matkasta salille tai muuhun treenipaikkaan.
Enemmän kaikki riippuu siitä, miten laitat asiasi tärkeysjärjestykseen ja suunnittelet aikataulusi. Jos treenaamalla haluaa oikeasti saavuttaa jotakin, harjoittelulle on löydettävä oma paikka elämästä. Joistakin muista asioista on joskus tingittävä.
Toivottavasti saat näistä vinkkejä oman päiväsi sisältöön!
Suunnittele treenit ja pidä päiväkirjaa
Kun suunnittelet treenisi etukäteen, pysyt paremmin suunnitelmassasi kuin jos treenaisit fiiliksen mukaan. Väsyneenä treenit tulee helposti siirtäneeksi seuraavalle päivälle. Pian ne unohtuvat kokonaan. Kun mietit etukäteen, mikä treeni minäkin päivänä on, et tule unohtaneeksi lenkkareita tai tee tuplabuukkausta treenipäivälle.
Mieti etukäteen, milloin, missä ja miten treenisi sopii parhaiten ja helpoiten päivärutiineihisi. On helpompaa tehdä harjoittelemisesta tapa, jos ei tarvitse matkustaa kauas kuntosalille. Joillekin kätevin tapa treenata on työpaikan kuntosalilla ennen töitä tai lounastauolla, toiset treenaavat kotona ja kolmannet menevät lähimmälle kuntosalille. Voit myös vaikkapa pyöräillä töihin.
Merkkaa jokainen treeni ylös, niin voit silloin tällöin tarkistaa hymyssä suin, miten suunnitelmasi on pitänyt. Silloin sinulla on dataa myös siitä, jos jokin ei toimi. Näin on helppo tehdä muutoksia.
Fakta on se, että ne, jotka kirjoittavat ylös jokaisen treenikertansa ja suunnittelevat etukäteen harjoitusohjelmansa, pysyvät kiinni treenaamisessa paremmin kuin ne, jotka eivät suunnittele treenejä etukäteen.
Mieti harjoittelun kesto
Joinakin päivinä on enemmän aikaa treenaamiselle. Välillä aikaa on vain vähän. Suunnittele treenisi sen mukaan, kuinka paljon sinulla on aikaa. Kun aikaa on vähän, treenaa kerrallaan 30–60 minuuttia. Hyödynnä esimerkiksi lyhyitä ryhmäliikuntatunteja, jolloin saat itsestäsi paljon irti lyhyessä ajassa. Jos aika on todella kortilla, kokeile esimerkiksi HIIT-treeniä pyörällä.
Herää aiemmin ja pakkaa treenikamat valmiiksi
Laita herätyskello soimaan ja huolehdi, että sinulla on tarvittavat treenivälineet aamutreeniä varten. Kun urheilet heti aamulla, et voi jättää liikuntaa väliin päivän mittaan tulleiden esteiden (tai mahdollisten tekosyiden) vuoksi. Ja tiedäthän, että ekstraminuutit, joita torkutat joka aamu, tekevät sinut jopa entistä väsyneemmäksi.
Kun olet suunnitellut treenisi valmiiksi, suunnittele myös pakkaaminen. Pakkaa kamat seuraavalle päivälle valmiiksi jo illalla. Aamulla sinun tarvitsee vain ottaa treenikamat ja palkkari mukaan, käydä salilla ennen töitä tai töiden jälkeen. Ennen töitä treeni piristää mukavasti päivää, ja töiden jälkeen voit hetkeksi unohtaa työpäivän stressin hikoilun merkeissä.
Jos suinkin mahdollista, hyödynnä myös erilaiset tauot. Lounastauolla treenaaminen piristää olotilaa ja auttaa keskittymään loppupäiväksi.
Palkkaa Personal Trainer
Usein ajatellaan, että vain ne, jotka eivät osaa treenata, tarvitsevat Personal Traineria. Personal Trainereista on kuitenkin paljon apua kokeneillekin treenaajille. Pystytkö saamaan itsestäsi kaiken irti treenin aikana? Muunteletko treeniäsi? Teetkö sellaisia harjoituksia, jotka auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi?
Personal Trainer eli PT osaa auttaa ja asettaa juuri sinulle realistiset tavoitteet. Jo kaksi tapaamiskertaa PT:n kanssa voivat olla hyödyllisiä ja rahanarvoisia. Samalla saat henkilökohtaisen kannustajan, treeniohjelman ja tuloksia, sillä PT:n valvovan silmän alla et halua löysäillä! Näin saat lyhyessä ajassa kaiken tehon irti, varsinkin jos aikaa ei ole paljon.
Muista että aina on aikaa, kun sitä järjestää. Kaikki on itsestä kiinni!