Crosstrainingia aloittelijoille
Vaikka olisit huippukunnossa, Crosstraining-tunti tarjoaa haasteita.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Crosstraining soveltuu kaikille lähtötasosta riippumatta. Vaikka sitä tehdään ryhmässä, kuntoileminen on yksilöllistä. Jokainen voi valita vaativuustasonsa itse. Sitä voisi verrata kuntopyöräilyyn, mutta se kohdistuu koko kehoon. Erik ja Pål kohtasivat Crosstraining-tunnilla omat rajansa – itselleen mieleisellä tavalla.
“Annetaan mennä loppuun saakka”
Aurinko on juuri laskenut Stavangerin ulkopuolella sijaitsevan ELIXIA Tastan ikkunoiden ulkopuolella. Erik Osmundsen ja Pål Søiland saavat vastaanotosta lippunsa Crosstraining-tunnille. He ovat 35-vuotiaita ja kavereita alakoulusta alkaen. He eivät tarkalleen tiedä, mikä heitä odottaa.
– Kyse on kai kuntopiiristä, Pål tuumii.
Hän arvelee, että treeni saattaa tuntua syvissä lihaksissa, mutta omasta mielestään hänellä ei ole mitään erityisiä heikkouksia. Erik puolestaan uumoilee, että edessä on tiukka treeni.
– Se voi olla niin raskasta, että syke nousee kunnolla eikä laske ennen loppua. Annetaan mennä loppuun saakka, kunnes voimat hiipuvat.
Salissa ohjaaja Therese Waage on asettanut varusteet 13 suorituspaikalle. Kun osallistujat hölkkäävät paikoillaan, hän esittelee harjoitukset: yhdistelmä hyppäämistä, juoksemista ja nostamista. 45 sekuntia treeniä, 15 sekunnin tauko. Therese asettaa eteensä iPadin, jossa on ajanottosovellus.
– Kun näyttö on vihreä, treenataan. Ja kun se on punainen, levähdetään, Therese neuvoo.
Treeni alkaa.
“Oli raskasta mutta teki hyvää”
Osallistujat muodostavat parit. 13 harjoitetta tehdään kolme kertaa. Pål ja Erik aloittavat käsivarsitreenistä. Kun ensimmäinen kierros on puolivälissä, heillä alkaa olla takki tyhjä.
Ohjaaja Therese huutaa ja kannustaa. Kun hän tulee Erikin ja Pålin luokse tekemään kiriharjoitusta, Pål on niin väsynyt, että hän kompastuu kahteen vatsalihasliikkeitä tekevään ystävättäreen.
Ensimmäisen kierroksen jälkeen Erikille riittää. Hän puuskuttaa raskaasti ja saa ilmoille kaksi sanaa:
– Ihan sairasta! Syke ei todellakaan tunnu palautuvan. Päässä tuntuu, kuinka sydän jyskyttää.
Jos kuntopiirin aikana väsyy, aikaa kuluu kunkin harjoituksen aloitusasennon löytämiseen. Toisella kierroksella Pålilta kuluu 12 ylimääräistä sekuntia kahvakuulan löytämiseen. Kolmannella kierroksella Erik korjaa hikinauhansa asentoa 15 sekuntia ennen siirtymistä eräänlaiseen soutuharjoitukseen suorituspaikalla 12.
Kun kaverukset luulevat kolmannen kierroksen päättyneen, Therese kertoo, että tulossa on yllätys: hölkkäämistä paikallaan polvet korkealle nostaen. Ja sen jälkeen hyppäämistä telemark-asentoon. Ja vielä sen jälkeen seiväshyppäämistä kuvitellun seipään avulla.
Matkalla pysäköintialueelle Pål tunnustaa:
– Hetki sitten vastaanotossa olin niin väsynyt, että minun piti ottaa tukea pöydästä. Oli raskasta mutta teki hyvää!
“Yhdessä pystyy paljon parempiin suorituksiin”
Therese on salissa yksin muiden jo lähdettyä. Hän laittaa paikkoja kuntoon ennen lähtöään ja on tyytyväinen päivän vauhtiin.
– Minusta on mukavaa motivoida ihmisiä! Kun huomaan, että saan muut venymään äärirajoilleen, kylmät väreet kulkevat pitkin selkäpiitä.
Hän kertoo, että Crosstraining saa osallistujat antamaan kaikkensa.
– Tässä täytyy oppia tuntemaan itsensä ja rajansa. Siksi Crosstraining soveltuu kaikille lähtötasosta riippumatta. Täytyy osata motivoida ja antaa muiden motivoida itsensä.
Seuraavana päivänä Erik istuu toimistossaan jäykkänä mutta tyytyväisenä.
– Paikat ovat tietysti jumissa, mutta yhdessä pystyy paljon parempiin suorituksiin, kun muut kannustavat.
Vaikka Crosstrainingissa täytyy oppia tuntemaan itsensä, yhteisöllisyys kannustaa parhaisiin tuloksiin.